In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Miljoenen kilo's vuurwerk onderweg naar Nederland, maar opslagbunkers liggen vol

Vuurwerkimporteurs in Nederland luiden de noodklok. Door het afgekondigde vuurwerkverbod kunnen ze hun spullen niet kwijt en er zijn ook nog eens honderden containers met vuurwerk onderweg vanuit China. De grote importeurs hadden hun bestellingen namelijk maanden geleden al gedaan.

Die containers, met miljoenen kilo's vuurwerk, zijn bestemd voor Nederlands grootste vuurwerkimporteurs, die het op hun beurt weer verkopen aan winkeliers. Maar door het vuurwerkverbod gaat dat niet door. Waar al dat vuurwerk veilig kan worden opgeslagen, weten de importeurs niet. Want de bunkers zijn vol.

Marcel Teunissen van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) herkent het probleem. BPN is de vereniging van bedrijven die werken met vuurwerk. Dat kan consumentenvuurwerk zijn, maar ook professioneel vuurwerk en theatervuurwerk. "Alle importeurs hebben hiermee te maken. En dit is niet alleen hun probleem, dit is het probleem van Nederland."

Er komt nog zeker drie miljoen kilo vuurwerk aan en hier kan het niet liggen.

Jasper Groeneveld, directeur Lesli vuurwerk

Lesli Vuurwerk in Lichtenvoorde is de grootste importeur van vuurwerk in Nederland. Daar ligt nu al zo'n 3,5 miljoen kilo vuurwerk opgeslagen in zeventig bunkers. In andere jaren zou veel van dit vuurwerk half november naar winkeliers zijn gegaan voor de verkoop, zegt directeur Jasper Groeneveld tegen Omroep Gelderland. Maar door het vuurwerkverbod hoopt het vuurwerk zich op in de bunkers in Lichtenvoorde.

De komende weken verwacht Groeneveld nog zo'n 85 zeecontainers uit China. "Er komt nog zeker drie miljoen kilo vuurwerk aan en hier in Lichtenvoorde kan het niet liggen."

In Twello heeft importeur Wolff Vuurwerk hetzelfde probleem. Het bedrijf verwacht nog 45 containers uit China. "Die containers gaan ons straks om de oren vliegen", zegt directeur Harry Puplichuizen. "We kunnen er nergens mee naartoe."

Wie betaalt?

Om een snelle en veilige oplossing te vinden, praat de branchevereniging met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Samen zoeken ze naar een oplossing, maar ook naar wie de kosten gaat betalen. Na de afkondiging van het vuurwerkverbod trok het kabinet 40 miljoen euro uit voor steun aan de sector. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat daarvan 15 miljoen euro is gereserveerd voor extra opslagkosten.

Die extra opslag zouden de importeurs kunnen vinden in militaire bunkers. Ook kijkt de branche naar bunkers in Duitsland. "Maar dat kan niet zomaar", zegt importeur Groeneveld. "Daarvoor moet je eerst vergunningen aanvragen." Vaak moet dat zes maanden van tevoren gebeuren, want er zijn strenge regels rond de opslag van vuurwerk.

Dat het kabinet het opslagprobleem mogelijk niet goed heeft ingeschat, vindt de branche kwalijk. "Het blijft vuurwerk en daarmee moet je gewoon oppassen", zegt Marcel Teunissen. Volgens de woordvoerder van het ministerie staat veiligheid voorop bij het vinden van een oplossing.

Advertentie via Ster.nl