Vluchtelingen in Tigray
NOS NieuwsAangepast

VN krijgt toegang tot vluchtelingen Tigray, 'mensen lijden er honger'

De Verenigde Naties en de Ethiopische regering hebben een akkoord getekend over hulp aan inwoners en vluchtelingen in de noordelijke regio Tigray. In het gebied dat grenst aan Eritrea leven zo'n 6 miljoen mensen. De afgelopen weken is er zwaar gevochten tussen eenheden van de Ethiopische regering en TPLF-opstandelingen die verbonden zijn aan de regionale regering.

Door het akkoord kan de VN beginnen met het verstrekken van noodhulp, zoals voedsel en medicijnen. Dit betekent niet dat iedereen in het strijdgebied meteen zal worden bereikt. Hulpverleners krijgen om te beginnen "ongehinderd" toegang tot die delen van Tigray die onder controle staan van de centrale regering van premier Abiy.

Wanneer de eerste hulp wordt afgeleverd, is nog niet duidelijk. Allereerst wordt vandaag in kaart gebracht waar in de regio allemaal behoefte aan is. Door het geweld is Tigray de afgelopen tijd niet bevoorraad. Al weken worden vrachtwagens van hulporganisaties aan de grens van Tigray tegengehouden. Er zijn berichten dat mensen honger lijden en ziekenhuizen kampen met tekorten.

Kort na de ondertekening van het akkoord meldde persbureau Reuters dat afgelopen maand in de strijd om Tigray vier Ethiopische hulpverleners zijn gedood. Reuters heeft dat vernomen van een diplomatieke en een humanitaire bron. De slachtoffers waren lid van twee verschillende internationale hulporganisaties en kwamen om in een van de vier kampen voor Eritrese vluchtelingen in Tigray. Nadere bijzonderheden ontbreken.

Erbarmelijke omstandigheden

In vluchtelingenkampen die grenzen aan Eritrea is bijna geen eten meer voor de 100.000 mensen die er verblijven. Ze leven er onder erbarmelijke omstandigheden en hebben dagenlang in de vuurlinie gezeten. Ook zijn er berichten dat vluchtelingen zijn gedood of ontvoerd, zegt een VN-topman.

Door het oorlogsgeweld is de infrastructuur in het strijdgebied beschadigd. Volgens de VN krijgen ziektes de kans zich te verspreiden omdat mensen ongezuiverd water moeten drinken.

Het Internationaal Rode Kruis zegt dat het heeft rondgereisd in Tigray. Onderweg zagen medewerkers verlaten dorpen en vluchtelingenkampen.

Machtsstrijd

De federale regering en de regionale machthebbers in Tigray zijn verwikkeld in een machtsstrijd. Het TPLF, dat jaren de lakens uitdeelde in Ethiopië, voelt zich door premier Abiy, vorig jaar winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, op een zijspoor gezet. De gewapende strijd begon een maand geleden toen gewapende TPLF-eenheden in Tigray twee legerbases van het nationale leger zouden hebben aangevallen.

Zaterdag zei premier Abiy dat zijn strijdkrachten Mek'ele, de hoofdstad van Tigray, hebben ingenomen en dat daarmee de militaire operaties in de noordelijke regio zijn beëindigd. De leiding van het TPLF verklaarde daarop dat de strijd voor zelfbeschikking doorgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl