Wereldverbeteraar Lewis Hamilton wil Formule 1 blijven gebruiken als podium
Een verrassing kan het voor niemand meer zijn: Lewis Hamilton wordt deze maand voor de zevende keer wereldkampioen en zal daarmee Michael Schumacher evenaren. Het is niet de vraag óf de 35-jarige Brit zijn titel prolongeert, maar waar en wanneer.
Mercedes-stalgenoot Valtteri Bottas is de enige die Hamilton nog van titelprolongatie kan weerhouden, maar de Fin heeft zich al bij het eindresultaat neergelegd. "Ik zal proberen zijn feestje zo lang mogelijk uit te stellen."
De kans dat Hamiltons missie dit weekend in Turkije al slaagt is aanzienlijk. Bekijk hieronder de scenario's.
In Istanbul, waar de veertiende grand prix van dit seizoen plaatsvindt, doet Hamilton alsof het 'just another weekend at the office' is. "Geloof het of niet: ik ben niet bezig met de titel. Ik denk alleen aan de race. Zo doe ik dat al jaren. En er zijn dit jaar nog vier grand prixs en ik ben nog steeds dolgelukkig na elke zege."
De regerend kampioen benadrukt dat hij de waarde van zijn titels prima kan relativeren. "Winnen in de Formule 1 is en blijft apart. Je rijdt voor jezelf en voor je team. Beide kampioenschappen tellen zwaar, maar mijn coureurstitel heeft betrekkelijk weinig impact op andere mensen. Daarom vind ik mijn werk buiten de F1 steeds belangrijker."
Mondiaal podium
Hamilton doelt op zijn missie om de wereld te verbeteren. "Ik vecht graag voor andere mensen. Iedereen heeft recht op een een fijn leven met goed onderwijs en gelijke kansen. Ik vind mensenrechten en het bestrijden van racisme veel belangrijker dan een WK, maar mijn titels zorgen er wel voor dat ik die boodschap een mondiaal podium kan geven."
Opmerkelijk is dat de sociaal bewogen Hamilton amper iets zegt over de grand prix van Saoedi Arabië, die volgend jaar voor het eerst op de F1-kalender prijkt. Eerder deze maand liet hij het bij een vaag statement over de omstreden race, waar Amnesty International fel tegen ageert. "Ik ken de situatie in Saoedi Arabië niet goed genoeg. Ik wil me eerst grondig verdiepen."
Hamilton praat liever over thema's als antiracisme en diversiteit. Op dat front is de Mercedesrijder inmiddels een geroutineerde spreker. "Dat is exact wat deze zevende wereldtitel voor mij extra speciaal maakt. Ik heb mijn werk als coureur kunnen combineren met de strijd tegen racisme en voor gelijkheid en diversiteit. Ik ben dit jaar erg gegroeid. Ik ben me meer bewust van belangrijke mondiale kwesties."
Er moeten nog veel misverstanden en vooroordelen uit de weg worden geruimd, zegt Hamilton. "Ik merk dat mensen vaak denken dat het me alleen om het kleurtje gaat. Dat is niet het hele verhaal. Het gaat bijvoorbeeld ook om gelijke kansen voor vrouwen. Daar valt nog veel te winnen in deze door mannen gedomineerde sport."
Vanaf volgend seizoen zijn de W-series (een raceklasse voor vrouwen, red.) acht keer te zien als F1-voorprogramma. Hamilton juicht dat toe. "Ik heb sinds mijn karttijd hooguit een handvol vrouwen zien doorbreken. Dat moet veranderen en misschien helpt dit. Het is voor jonge meiden veel te moeilijk om vanuit de karts op te klimmen. We moeten zorgen dat ze meer kansen krijgen."
Hamilton hoopt daarnaast dat zijn wereldtitels een inspiratie zijn voor kinderen. "Zij hebben de toekomst. Mijn advies luidt: droom groot. Droom dat je meer kunt bereiken dan mensen voor mogelijk houden. Dan kom je het verst."
Zijn eigen doelen heeft Hamilton ruimschoots overtroffen. "In mijn wildste dromen had ik dit niet verwacht. Ik mikte op een titel en wilde toen dat lukte graag de drie van Ayrton Senna evenaren. Nu sta ik bijna naast Michael Schumacher. Iedereen vraagt me hoe dat voelt, naast zo'n icoon. Uiteraard ben ik enorm trots, maar het lukt me niet dat goed te verwoorden."
Het had heel anders kunnen lopen. Hamilton stond in 2012 helemaal niet open voor een switch van topteam Mclaren naar (destijds) middenmoter Mercedes. "Niki Lauda wilde me graag hebben, maar ik was niet meteen overtuigd. Dat kwam pas toen de teamleiding de toekomstvisie letterlijk op mijn keukentafel legde. Toen begreep ik hoe serieus ze het gingen aanpakken."
Het vertrek bij McLaren, waar hij als tiener werd opgevist en klaargestoomd, noemt Hamilton nu "een grote beslissing". Hij had twee opties: oogsten na jarenlang investeren of een sprong in het diepe. "Ik koos voor het avontuur en dat was vooral gebaseerd op blind vertrouwen en gevoel."
'Count your blessings'
Het is een levensles die Hamilton wil meegeven. "Koers op je gevoel. Volg je eigen overtuiging en doe niet zomaar wat anderen je adviseren. Zorg dat je goed je huiswerk doet. Weeg voordelen en nadelen, duik er dan vol in en 'count your blessings'. Koester wat je hebt, niet wat je graag had gewild. De vraag 'wat als' bestaat voor mij niet."