Parlementariërs in Hongkong ontslagen; hele oppositie wil opstappen
Het is opnieuw onrustig in Hongkong. Op basis van nieuwe wetgeving die vanuit Peking is opgelegd, zijn er vier parlementsleden uit hun functie gezet. De pro-democratische oppositie laat dat niet over zijn kant gaan en wil al zijn 19 zetels in het parlement opgeven.
Peking had de autoriteiten in Hongkong de bevoegdheid gegeven om zonder tussenkomst van de rechter parlementsleden af te zetten die onafhankelijkheid steunen of 'staatsgevaarlijk' zijn. "Het draait erom dat patriottisme nu ineens verplicht wordt gesteld door Peking", zegt correspondent Sjoerd den Daas.
Daarop verloren de vier oppositieleden direct hun zetels in de Wetgevende Raad, het parlement van Hongkong, dat sinds 1997 deel uitmaakt van China. De oppositie had al gedreigd massaal te zullen opstappen als zoiets zou gebeuren.
Democratie definitief dood
"Wij, van het pro-democratische kamp, steunen onze gediskwalificeerde collega's", zei Wu Chi-wai, voorzitter van de Democratische Partij. "We zullen gezamenlijk ontslag nemen." Dat besluit zou betekenen dat er feitelijk geen oppositie meer is in het 70 zetels tellende parlement van Hongkong.
Alle 19 pro-democratische oppositieleden vinden dat als zij zich niet meer vrij kunnen uiten, het geen zin meer heeft om in het parlement te blijven zitten. "Ze zeiden eerder dat het dan beter is om een signaal naar Peking te sturen dat de democratie in Hongkong definitief dood is", zegt Soerd den Daas.
Tegenslagen voor de oppositie
Hongkong was tot dit najaar maandenlang het toneel van grootschalige demonstraties. Inmiddels zijn er veel minder betogers, zegt Den Daas. "De mensen durven niet meer, nu de wetten en het toezicht vanuit Peking zijn aangescherpt. Sinds de nieuwe veiligheidswet van kracht is, kan alles worden uitgelegd als ondermijning van de staatsveiligheid."
Het coronavirus speelt volgens Den Daas ook een rol: "Hongkong heeft niet veel covid-gevallen, zeker niet vergeleken met Europa, maar ook daarvoor zijn strenge maatregelen van kracht die het moeilijk maken om je met duizenden tegelijk op straat te verenigen. Maar het is zeker niet zo dat de woede onder de Hongkongers weg is."
De oppositie in de voormalige Britse kroonkolonie kreeg de afgelopen maanden meer tegenslagen te verduren. Het pro-democratische kamp hoopte op een grote overwinning bij de parlementsverkiezingen. Die hadden in september gehouden moeten worden, maar de autoriteiten besloten die een jaar uit te stellen met de coronacrisis als argument.