Nederlandse ministers: besteed op school aandacht aan aanslag op Franse leraar
Onderwijsministers Slob en Van Engelshoven hebben een brief gestuurd aan onderwijsinstellingen, waarin ze vragen maandag stil te staan bij het belang van de vrijheid van meningsuiting. Daarmee geven ze gehoor aan de oproep van hun Franse ambtgenoot.
In Frankrijk wordt maandag Samuel Paty herdacht, de leraar die twee weken geleden werd onthoofd door een radicale moslim omdat hij in een van zijn lessen cartoons van de profeet Mohammed had laten zien.
"Nederland staat vierkant achter leraren en de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting", schrijven de ministers. "Docenten moeten in vrijheid en veiligheid hun werk kunnen doen zodat onze kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige burgers."
De onderwijsministers hebben de brief om hierbij ook in Nederland stil te staan maandag verstuurd aan de koepelorganisaties voor primair en secundair onderwijs, maar ook aan het mbo, hbo's en universiteiten. Daarnaast is de brief aan de vakbonden gestuurd.
Hoe scholen deelnemen aan de herdenking, mogen ze zelf weten. Zo kan de vlag halfstok, kan er een minuut stilte worden gehouden of kunnen leraren het met elkaar of in de klas bespreken. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hangt de vlag halfstok.
Naast elkaar staan
Verschillende Nederlandse moslimorganisaties benadrukken in een persbericht dat het belangrijk is "dat we juist nu als burgers naast elkaar moeten staan", schrijven de Vereniging Marokkaanse moskeeën Zuid-Nederland en de koepelorganisatie van moskeeën in de regio Rotterdam-Rijnmond.
"Het geweld, de angst en de verdeeldheid die zo kenmerkend zijn voor het terrorisme mogen nooit het fundament onder onze maatschappij aantasten."