Catshuis-overleg: zeker aanscherpingen, hoop op uitblijven lockdown
Het kabinet gaat zeker scherpere coronamaatregelen nemen, maar hoopt dat een lockdown voorkomen kan worden. Dit melden bronnen aan de NOS. Exacte maatregelen zijn nog niet bekend; vandaag komt nog een advies van de deskundigen van het OMT en daar moet ook nog over gesproken worden.
De nieuwe maatregelen moeten de bevolking meer beperken in de bewegingen en contacten op straat en elders, zo zeggen de bronnen. "Je moet bijvoorbeeld denken aan cafés en winkels die eerder dicht moeten", zegt verslaggever Ron Fresen.
Er is ook gesproken over een mondkapjesplicht, maar ook daar is nog geen besluit over genomen.
Een groot deel van de ministersploeg heeft zondag zo'n vijf uur op het Catshuis bijeengezeten met premier Rutte en deskundigen om te praten over het stijgende aantal coronabesmettingen. Het is vrijwel zeker dat Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid morgenavond een persconferentie geven met nieuwe aanscherpingen.
Lockdown
"Het kabinet wil zo lang mogelijk wegblijven bij een lockdown," zegt een van de bronnen tegen de NOS. Fresen zegt dat dit ook komt doordat de huidige maatregelen het gedrag van Nederlanders te weinig veranderen, een probleem waar het kabinet mee worstelt. Het kabinet kan dan wel hardere maatregelen nemen, maar dat heeft dan nog te weinig effect op het virus terwijl de schade aan de economie wel groot is.
In maart, bij de eerste uitbraak, was dat anders. Destijds hielden mensen zich meer aan de maatregelen van het kabinet; ze bleven vaker thuiswerken, gingen minder vaak en met minder familieleden boodschappen doen en vermeden vaker sociaal contact.
Veranderen
De vrees is dat Nederlanders pas hun gedrag veranderen bij het zien van volgelopen IC-afdelingen in ziekenhuizen met veel ernstig zieke patiënten. Het kabinet hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen.
Schrap zetten
Premier Rutte waarschuwde vrijdag al dat extra maatregelen nodig zijn als het aantal besmettingen blijft stijgen. Minister De Jonge zei naar aanleiding van de ruim 6500 nieuwe gevallen dat het de verkeerde kant op gaat. "We kunnen ons schrap zetten."