Waar ben je als Nederlander nog welkom deze herfstvakantie?
Een paar dagen weg tijdens de herfstvakantie is normaal gesproken eenvoudig te regelen. Maar door het oplopende aantal coronabesmettingen in Nederland en de rest van Europa is er een wirwar aan regels en reisadviezen ontstaan. Waar kun je nog heen?
Kijk eerst naar het reisadvies van de Nederlandse overheid. Nederlanders die naar landen of gebieden reizen die worden afgeraden door de overheid, wordt sterk geadviseerd om bij thuiskomst tien dagen in quarantaine te gaan.
Bekijk hier het reisadvies van de Nederlandse overheid:
Er zijn ook landen die Nederlanders weren, zoals Denemarken. Daar kom je alleen binnen met een geldige reden, zoals een familiebezoek. Ook kun je niet naar Hongarije. Dat land laat alleen maar eigen inwoners toe.
Andere landen leggen inreisbeperkingen op. Zo mogen Nederlanders bijvoorbeeld wel naar Duitsland, maar dan moeten ze bij aankomst een recente negatieve coronatest laten zien. Alleen inwoners van Zeeland kunnen zonder extra voorwaarden naar Duitsland reizen.
De Belgische overheid heeft Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Gelderland, Flevoland of Noord-Brabant betiteld tot 'rode zones', vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in deze provincies. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen vanuit die regio's naar België worden afgeraden. Reizigers uit die provincies moeten zich bij aankomst laten testen en verplicht 7 dagen in quarantaine.
Volgens reisbrancheorganisatie ANVR is onbezorgd een vakantie boeken er niet meer bij. Mirjam Dresmé: "Je moet de website van Buitenlandse Zaken goed in de gaten houden. Zelfs als een land volgens de Nederlandse autoriteiten geel is, kan het zijn dat je niet welkom bent. Zeker niet als je uit een van de regio's komt met veel besmettingen."
Eigen land
Net als in de zomer kiezen veel Nederlanders daarom voor vakantie in eigen land. "Op onze Nederlandse parken verblijven veel meer Nederlanders dan normaal", vertelt Marthijn Tabak van Center Parcs. En daar was plek, want vakantiegangers uit de buurlanden blijven liever dicht bij huis. "Duitsers kiezen normaal voor de parken Zandvoort of Port Zélande, maar willen nu dat we ze omboeken naar een park in Duitsland. Belgen veranderen hun Nederlandse trip ook in een verblijf in een park in eigen land."
Hieronder vind je een kort overzicht van de inreisbeperkingen die een aantal populaire vakantielanden hebben opgelegd aan Nederlanders:
Voor zonaanbidders zijn de opties nog beperkter. Als het gaat om nazomer-bestemmingen zijn er bij TUI slechts vier beschikbaar, vertelt Petra Kok. "We merken aan het zoekgedrag op onze website dat er absoluut belangstelling voor is, maar waar we normaal gesproken 120 bestemmingen aanbieden, zijn dat nu alleen de Portugese Algarve en Madeira, het Griekse Thessaloniki en Curaçao."
Wie boekt, doet dat last-minute, zien zowel de Nederlandse vakantieparken en hotels als de buitenland-aanbieders. "Twee weken voor vertrek is heel normaal nu", zegt Kok.
Wat deze vakantieaanbieder betreft, mag de overheid wel wat meer haast maken met het opnieuw openstellen van landen. Zo zijn de populaire Canarische eilanden nog steeds oranje voor Nederlanders. Kok: "De besmettingsgraad is op die Spaanse eilanden inmiddels gezakt tot onder de signaalwaarden die het RIVM en Buitenlandse Zaken eerder zelf aanhielden om van geel naar oranje te gaan."