Algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV
NOS Voetbal

Zwarte cijfers, maar ook waakzaamheid bij PSV: 'Hardste klappen komen nog'

  • Chiel van Koldenhoven

  • Chiel van Koldenhoven

De stemming is opperbest bij PSV. Er is veel enthousiasme en energie losgekomen bij de onverwachte aankoop van Mario Götze. En ook op de financiële afdeling heerst tevredenheid: voor het negende seizoen op rij schrijft de club zwarte cijfers, met een nettowinst van 1,6 miljoen euro in het 'coronaseizoen' 2019/2020.

Die jaarcijfers werden donderdagochtend, een paar uur voordat Götze zijn nieuwe PSV-shirt omhooghield, gepresenteerd in het Philips Stadion.

Maar de tevredenheid gaat hand in hand met waakzaamheid, want de club zal de hardste financiële klappen als gevolg van de coronacrisis nog moeten incasseren. "De grootste financiële impact zit in dit seizoen, 2020/2021", voorspelt financieel manager Jaap van Baar.

Omzetdaling corona: 7 miljoen

Eerst terug naar het heden, waarin Van Baar ten overstaan van de pers de jaarcijfers duidt. "Het was in veel opzichten een uitdagend jaar, maar ik ben blij dat er onderaan de streep een plus staat." Zijn woorden gaan gepaard met een veelzeggende glimlach. Want ook PSV is financieel gezien hard geraakt door het coronavirus.

Financieel manager Van Baar (PSV): 'Pijn van corona komt volgend seizoen'

Zo ging er een streep door de vijf resterende thuiswedstrijden (en bijbehorende inkomsten), werden seizoenkaarthouders tegemoetgekomen en gingen de concertreeks van Guus Meeuwis en een interland van Oranje in het Philips Stadion niet door. Alles bij elkaar kostte corona PSV vooralsnog 7 miljoen euro.

Even dacht de in economie afgestudeerde Van Baar eraan om aan te kloppen in Den Haag. "Dat heeft wel door mijn hoofd gespeeld, omdat je alle opties moet afwegen. Maar wij verwachten niet dat wij, los van de NOW-regeling, steun hoeven te vragen aan de overheid."

PSV dankt met name de loyale seizoenkaarthouders en sponsoren, die de door corona veroorzaakte negatieve impact enigszins beperken.

De nog voor de uitbraak van het virus geboekte transfers van Hirving Lozano (38 miljoen) en Steven Bergwijn (30 miljoen) zorgen voor een positieve transferbalans van 22 miljoen. "Achteraf was dat financieel gezien onze redding", zegt algemeen directeur Toon Gerbrands.

Financieel manager Jaap van Baar van PSV presenteert de jaarcijfers 2019/2020

Dan die onzekere toekomst. Hoeveel van de 20 à 25 thuiswedstrijden moeten er bijvoorbeeld zonder publiek gespeeld worden? Niemand kan het voorspellen.

Wel schetst Van Baar dat één thuisduel zonder supporters PSV ongeveer een miljoen kost. "Als je zo rekent, is dat een enorme impact", aldus de financieel manager. "Gelukkig konden we afspraken maken waardoor die kosten minder worden."

De vraag is hoe lang dat, ook voor topclub PSV met een eigen vermogen van 40 miljoen, is vol te houden. "Operationeel gezien wordt volgend jaar een grote uitdaging. De verwachting is wel dat wij een operationeel verlies gaan realiseren", zegt Van Baar. "Maar dat is ook afhankelijk van transfers."

En dus besloot PSV, ondanks een ongewisse toekomst, te investeren in kapitaal op het veld. Ook in spelers die niet voor een boekenbon naar Eindhoven zijn gekomen. Het salarisplafond van één miljoen lijkt met de komst van Eran Zahavi, Ibrahim Sangaré, Philipp Max en Götze wel doorbroken.

Is dat eigenlijk wel verantwoord in een seizoen als het huidige? "Ja, want als dat niet zo was, hadden wij het niet gedaan", zegt Van Baar, die de berichten in Duitse media dat de 28-jarige wereldkampioen Götze drie miljoen euro gaat verdienen, ontkracht.

Gerbrands: "Als wij geen transfers meer doen, gaan deze cijfers onderuit. Dat is het bedrijfsmodel. Wij hebben één plicht: waarde op het veld creëren. De PSV-selectie vertegenwoordigt nu waarde. Dat is voor ons een anker om te zorgen dat de cijfers volgend seizoen het liefst positief zijn - en anders een klein minnetje."

Gerbrands: 'Bij verhuur van Bruma, komt er ruimte voor salaris Götze'

"Daarnaast", vervolgt Gerbrands, "verhuren wij een speler als Bruma waardoor er ruimte ontstaat in het salarisbudget. Daartegen zou je het salaris van Götze kunnen wegstrepen. Boekhouden, ja."

Klapper op transfermarkt gewenst

Volgens Van Baar worden die investeringen op het veld ook gedaan om de kans op sportief succes en de daaruit vloeiende gelden te realiseren. "Als wij Europees voetbal mislopen doordat de selectie niet sterk genoeg is, kost dat ook tientallen miljoenen euro's. En dan moet ook worden gesneden in het personeelsbestand van 350 medewerkers. Het werkt als een cirkel."

PSV heeft enig vet op de botten; het eigen vermogen bedraagt zoals gezegd 40 miljoen. Gerbrands: "Als je het mij vraagt, heb ik een positieve kriebel. Ik kijk met veel plezier uit naar het seizoen."

En als de club klappers op de transfermarkt kan realiseren, is Van Baar meer dan tevreden. Met een betekenisvolle lach: "Als dat het goede moment en het beste voor de club is, dan sta ik daar wel om te springen, ja. Het wordt een uitdaging. Volgend jaar mag je mij vragen hoe het is gegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl