NOS Nieuws

De coronaweek in grafieken: Nederland bijna koploper besmettingen in Europa

Nederland is hard op weg de grootste besmettingshaard van Europa te worden. Begin september was het aantal besmettingen in ons land vergelijkbaar met veel omliggende landen. Inmiddels staat Nederland met onder meer Frankrijk en Spanje in de top van de landen met relatief de meeste besmettingen.

Maar waar in Frankrijk en Spanje de daling inmiddels is ingezet, stijgt het aantal besmettingen in Nederland door, net als in België.

Nederland in vergelijking met andere landen. De grijze lijn in elke grafiek is Nederland.

In de lijn voor Nederland valt op dat er van een afvlakking nog geen sprake is. In totaal zijn er afgelopen week 27.482 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Dat is ruim 40 procent meer dan een week eerder, toen nog 19.299 besmettingen werden geregistreerd. Het RIVM verwacht dat het nog wel een week kan duren voordat we ook in Nederland een daling in de grafiek gaan zien.

Overigens ligt het totaal aan positief geteste mensen waarschijnlijk een stuk hoger. Van de helft van de mensen die zich afgelopen week heeft laten testen, is de uitslag nog niet bij het RIVM bekend. Vorig week was die achterstand minder hoog: toen was van een kwart de uitslag nog niet doorgegeven.

Opnieuw lieten afgelopen week meer Nederlanders zich testen, bijna 223.000. Dat verklaart echter niet de verdere stijging van het aantal besmettingen. Van alle mensen die zich liet testen was ook het percentage dat positief testte hoger: 9,1 procent. Vorige week was dat 8 procent.

Begin juli lag dat percentage op 0,6 procent; sindsdien is het stapsgewijs steeds verder gestegen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt 5 procent als een grens. Komt een land daarboven, dan is de epidemie niet onder controle.

Ook het aantal covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen neemt nog steeds toe. Op dit moment zijn het er 975, 83 meer dan gisteren. Ten opzichte van een week geleden is dat een stijging van de ziekenhuisbezetting van 40 procent, tegenover 48 procent de week daarvoor.

190 van die bijna 1000 patiënten ligt op de intensive care; minder dan 20 procent. Op het hoogtepunt van de eerste golf was het percentage mensen dat zo ziek werd, dat ze door moesten naar een IC-afdeling met 33 procent duidelijk hoger. Artsen verklaren die afname onder meer uit de verbeterde behandelmethodes.

De ligduur op de IC's is eveneens duidelijk korter geworden. Was dat niet zo geweest, dan zou de IC-bezetting nu duidelijk groter zijn. Afgelopen april lagen er meer dan 1424 patiënten op de intensive cares en werden tientallen mensen verplaatst naar Duitse ziekenhuizen, waar de IC-capaciteit veel groter is.

Omdat het steeds drukker wordt bij de GGD's, is er ook minder tijd om de bronnen van besmettingen te achterhalen. Er werden de afgelopen week minder bronnen gevonden via GGD-onderzoek dan de week daarvoor. Dat geldt bijvoorbeeld voor de duidelijke nummer 1 op dit lijstje, de besmetting in de thuissituatie.

Toch zijn er verschillende sectoren waar juist meer besmettingen worden gevonden bij het zogeheten bron en contactonderzoek. Waar in de horeca de situatie stabiliseert, is er in de verpleeghuizen, scholen en in de werksituatie juist sprake van een duidelijke stijging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl