Kottervissers naar rechter vanwege Greenpeace-actie
De organisatie van kottervissers VisNed heeft aangifte gedaan tegen Greenpeace. De Britse tak van de milieuorganisatie heeft rotsblokken gestort op de Doggersbank, een zandbank in het Britse deel van de Noordzee.
Volgens Greenpeace is dat een beschermd natuurgebied, maar weigert de Britse regering daar op te treden tegen sleepnetvisserij. Daardoor zou grote schade aan de natuur ontstaan.
Gevaarlijk
VisNed en ook het Nederlandse ministerie van LNV zeggen dat Greenpeace vissers in gevaar brengt. "Netten en tuigen kunnen blijven hangen en beschadigd raken. Mocht een steen aan boord komen, dan kan de bemanning gewond raken", schrijft VisNed in een persbericht.
Ook bestrijdt VisNed dat er op de Doggersbank niet gevist mag worden. "Er lopen Brusselse procedures om gebieden te beschermen, Greenpeace moet hier net als iedereen op wachten."
Het ministerie van LNV zei tegen persbureau ANP dat Greenpeace het conflict aan de vergadertafel moet oplossen.
"Volkomen veilig"
Volgens Greenpeace Nederland is aan de autoriteiten "exact" doorgegeven waar de rotsblokken liggen. Als de vissers daar wegblijven ontstaat er geen schade aan de netten, is de actie volkomen veilig en wordt de natuur beschermd, aldus Greenpeace.
De rotsblokken werden in zee gestort vanaf een schip dat onder Nederlandse vlag vaart. VisNed heeft daarom in Nederland aangifte gedaan.
Eerdere zaken
In 2015 kreeg VisNed in een vergelijkbare zaak ongelijk. Greenpeace had toen ten noordwesten van Den Helder keien in zee gegooid, uit protest tegen de "falende" bescherming van de Noordzee. Ook toen had Greenpeace de locatie van de keien bekendgemaakt
De rechtbank in Amsterdam zei toen dat de vissers de grote stenen makkelijk konden vermijden, omdat bekend was waar ze lagen. Daarnaast lagen ze op grote diepte, waardoor aanvaringen uitgesloten waren.
In 2011 legde de toenmalige staatsecretaris van Milieu Greenpeace een dwangsom van 200.000 euro op om herhaling van een soortgelijke actie te voorkomen. De Raad van State haalde daar drie jaar later een streep doorheen.