ING België jarenlang spil in verdachte geldstromen, volgens gelekte documenten
In meldingen over verdachte geldstromen in België komt geen bank zo vaak voor als ING. In bijna de helft van alle 365 meldingen met een link naar België duikt de naam van de Nederlandse bank op.
Dat schrijven De Tijd, Knack en Le Soir, die samen met het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ onderzoek hebben gedaan naar de gelekte documenten over verdachte transacties, de FinCEN Files.
ING België had afspraken met buitenlandse banken om transacties van hun klanten via rekeningen van ING te laten verlopen. De bank trad op als zogeheten 'correspondentenbank', een dienst die vaker gebruikt wordt om buitenlandse betalingen en betalingen in buitenlandse valuta mogelijk te maken.
Zo is tussen 2011 en 2017 onder meer geld van een illegaal gokbedrijf via Belgische ING-rekeningen naar Amerikaanse banken gestroomd. Ook is verdacht geld van een bank uit Bulgarije via Belgische rekeningen bij de Bank of America terechtgekomen.
ING België had ook jarenlang een bijkantoor in Genève waar Kazachse, Russische, Oekraïense en andere Oost-Europese oligarchen klant waren, die verdacht worden van criminele activiteiten. Zeker tot 2017 zou er verdacht geld via ING België zijn doorgesluisd.
Eerder werd bekend dat ING België betrokken was bij een witwasschandaal met een bank uit Litouwen, waardoor 1,7 miljard euro aan verdacht geld van onder meer een drugskartel werd weggesluisd.
In een reactie aan Belgische media zegt ING België dat de relaties met enkele banken waarvoor het als correspondentenbank optrad inmiddels is stopgezet. Dat zou zijn gedaan "om te voorkomen dat onze bank misbruikt zou worden en om de mogelijke blootstelling aan het risico van witwassen, het financieren van terrorisme, corruptie en/of sancties te verminderen."
Volgens de bank zijn er in 2017 meer maatregelen genomen om witwassen tegen te gaan, worden er vaker meldingen van verdachte transacties gedaan en is er de afgelopen jaren van verschillende klanten afscheid genomen.
Andere meldingen
ING duikt vaker op in de FinCEN Files. Zo was het Poolse dochterbedrijf betrokken bij het doorsluizen van miljarden aan verdacht geld uit Rusland, heeft de Russische oliemiljardair Roman Abramovitsj een verdachte transactie van ruim een miljard gedaan bij ING in Amsterdam en zou de bank in 2014 geld hebben geprobeerd over te maken voor een Russische staatsbank die toen net op een Amerikaanse sanctielijst stond.