Prehistorische holenbeer volledig intact gevonden
In het Russische poolgebied zijn overblijfselen van een prehistorische holenbeer gevonden. Het is voor het eerst dat er resten zijn gevonden van een volwassen exemplaar met het karkas en weefsel nog intact.
Alle organen en zelfs de neus zitten op hun plaats, vertelt wetenschapper Lena Grigorieva, van de Noordoostelijke Federale Universiteit in Jakoetsk in een persbericht. Deze universiteit houdt zich veel bezig met wolharige mammoeten en neushoorns.
De onderzoeker noemt de vondst van wereldbelang. Het exemplaar dat door rendierherders is gevonden wordt tussen de 22.000 en 39.000 jaar oud geschat. Onderzoekers hopen dna te kunnen bemachtigen.
De Ursus spelaeus was een prehistorische grote berensoort uit het Pleistoceen, een tijdvak tussen 2,5 miljoen jaar en 12.000 jaar geleden. De holenberen wogen ongeveer drie keer zoveel als de hedendaagse Europese bruine beer en konden op hun achterpoten 3,5 meter hoog worden.
De permanent bevroren ondergrond in Siberië, de permafrost, smelt. Dat heeft er de laatste jaren toe geleid dat er meer resten van prehistorische diersoorten bloot komen te liggen. Zo zijn er ook overblijfselen van mammoeten en wolneushoorns gevonden.