NOS Nieuws

Oproep van KvK aan ondernemers in onzekerheid: overweeg tijdig te stoppen

De Kamer van Koophandel (KvK) vreest dat een groeiende groep bedrijven zich diep in de schulden werkt voordat de ondernemers aan de bel trekken. De KvK doet een oproep: neem het voortbestaan van de onderneming kritisch onder de loep, juist vóór het moment dat er schulden worden aangegaan.

Het taboe rondom stoppen met een bedrijf moet volgens de instantie nodig worden doorbroken. "Het is heel moeilijk om je droom los te laten", zegt Marije Hovestad, hoofd van de KvK-adviseurs. "Maar deze ingewikkelde situatie vraagt om een kritische blik op je bedrijf."

Kwetsbaren

Voor veel ondernemers was het de afgelopen maanden een kwestie van het hoofd boven water houden. Vooralsnog vertaalt de coronacrisis zich nog niet in meer faillissementen. Sterker nog, in augustus lag het aantal faillissementen op het laagste niveau in 21 jaar. Maar dat kan gaan veranderen nu de overheidssteun wordt afgebouwd, vreest de KvK.

Nederland heeft volgens de KvK zo'n 1,5 miljoen kwetsbare ondernemers. Hieronder vallen enerzijds zzp'ers en anderzijds ondernemers wiens bedrijf een VOF, CV of maatschap als rechtsvorm heeft. Bij dergelijke constructies kan je privé aansprakelijk zijn voor zakelijke schulden. Hovestad: "Wij zien mensen die juist nu gaan ondernemen, bedrijven die aan het herstellen zijn van de afgelopen maanden en bedrijven die het niet gaan redden."

De KvK richt zich in hun oproep met name op die derde groep. "We krijgen partners van ondernemers aan de lijn die zich grote zorgen maken. Wij willen ondernemers dan ook meegeven dat stoppen ook een optie is."

'Geen optie'

Martijn Satter is sinds 2,5 jaar eigenaar van het 40 jaar oude licht- en geluidverhuurbedrijf Relight Group. In de goede tijden werkten er 12 man in vaste dienst en hielp een pool van 30 freelancers bij grotere klussen. Inmiddels zijn er nog 10 man in vaste dienst en is er voor de freelancers geen werk meer. Maandelijks loopt de omzet achteruit.

In deze video legt Satter uit waarom stoppen voor hem geen optie is. "Elke beslissing die ik maak, gaat niet alleen mijn gezin aan, maar ook die van mijn werknemers. Daar lig ik wel nachten van wakker ja. Daarnaast zit er eigen geld in het bedrijf, waardoor stoppen privégevolgen heeft."

'We zijn een soort familie, stoppen zit er simpelweg niet in'

Stigma

Thomas Vles besloot juist een maand geleden om te stoppen met zijn weddingplanner start-up Wedoido. "Deze zomer zouden de bruiloften plaatsvinden waar we sinds vorig jaar mee bezig waren, maar door corona is het hele huwelijksseizoen in elkaar gevallen. Er was te veel onzekerheid, dus besloten we te stoppen."

Als start-up had Vles het geluk dat er nog weinig vaste lasten waren en geen lange contracten waren aangegaan. Hij vindt het jammer, maar heeft geen spijt gestopt te zijn: "Het was de beste beslissing voor het bedrijf op dat moment."

Volgens Vles hangt er een stigma rond het delen van je misstappen. "Op tijd stoppen is een keuze. Ik heb er veel van geleerd en wil die lessen graag delen. Ondernemen is een proces en stoppen hoort daarbij."

Lange adem

Niet stoppen, maar wel flink aanpassen. Voor deze optie koos Freke van Nimwegen, medeoprichter van Instock. Van drie restaurants werd er teruggeschakeld naar één. "Onze restaurants draaiden veel op evenementen en groepen, dus dat viel weg. We hebben een scenario geschreven: wat voor omzet kunnen we draaien als we opengaan? Toen kwamen we tot de conclusie dat opengaan met alle drie niet te doen was."

Toch besloten de drie oprichters niet helemaal te stoppen. Het restaurant, waar wordt gekookt met producten waarvan een overschot is en die anders verspild zouden worden, speelt een belangrijke rol in de rest van het bedrijf. "Daar laten we zien wat we kunnen, het is een voorbeeldfunctie in de strijd tegen voedselverspilling."

Een rampscenario voor de toekomst is er nog niet: "Voor nu zijn we bezig met de lange adem en hebben we vertrouwen in de toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl