Griekse autoriteiten: migranten Moria in komende dagen naar noodkamp
De ruim 12.000 migranten en asielzoekers die momenteel dakloos zijn door branden in opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, zullen volgens de autoriteiten "in de komende dagen" worden ondergebracht in een nieuw noodkamp dat is gebouwd door het Griekse leger.
Volgens de Griekse minister van Migratie Mitarakis kunnen de migranten vrijwillig besluiten of ze verhuizen naar het tijdelijke tentenkamp, op zo'n drie kilometer van de hoofdstad Mytilini. Ze moeten dan wel eerst worden getest op het coronavirus. Inmiddels zijn zeven mensen positief getest. Ze zijn met hun familieleden in quarantaine geplaatst in een deel van het kamp dat speciaal voor coronapatiënten is ingericht. Er zijn tot nu toe 300 mensen getest.
Het is overigens de vraag hoeveel mensen er überhaupt naar het nieuwe kamp willen. De overgrote meerderheid van de migranten wil Lesbos juist verlaten.
NOS-redacteur Heleen D'Haens is op Lesbos. In deze video vertelt ze waarom migranten overal langs de weg nieuwe tenten bouwen en niet naar het gesloten tentenkamp van de Griekse autoriteiten willen:
Sinds de branden op dinsdag en woensdag, die het opvangkamp grotendeels hebben verwoest, leven er duizenden mensen op een strook snelweg nabij Moria. De Griekse regering gaat ervan uit dat de branden zijn aangestoken door bewoners van het kamp en dat migranten ook de brandweer hebben gehinderd.
De situatie op het eiland is gespannen. Gisteren gooiden migranten met stenen en gebruikte de politie traangas bij spontane demonstraties. Gistermiddag vroegen op het Amsterdamse Museumplein zo'n 1500 betogers aandacht voor de situatie van de migranten in Moria.
Plannen voor nieuw permanent kamp
De Griekse premier Mitsotakis zei vandaag op een persconferentie in Thessaloniki dat zijn regering vasthoudt aan de bouw van een nieuw, permanent kamp op Lesbos. Waar dat kamp moet komen, is nog niet duidelijk. Maar het zal geen nieuw Moria worden, benadrukte hij.
Eind vorig jaar lanceerde de regering-Mitsotakis het plan om een nieuw, gesloten opvang- en identificatiecentrum op te zetten op Lesbos. Daar protesteerden bewoners van nabijgelegen dorpen tegen. Zij willen dat Moria helemaal verdwijnt.
"De inwoners hebben gelijk dat ze klachten hebben", zei Mitsotakis daarover. "Maar er zijn ook extreme reacties die niet de meerderheid van de bevolking vertegenwoordigen. We zullen het probleem omzetten in een kans."