Weekcijfers corona: acceleratie virus in augustus gestokt
De snelle stijging van het aantal coronabesmettingen in juli is in de tweede helft van augustus een halt toegeroepen. Dat blijkt althans uit cijfers van het RIVM.
Wel was het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen in augustus veel hoger: 16.400, vergeleken met circa 4000 in juli.
Dat komt doordat in het begin van juli relatief weinig besmettingen werden gemeld. In de eerste zeven dagen van juli waren dat er gemiddeld 60 per dag.
Het aantal besmettingen nam echter snel toe, tot 338 op de laatste dag in juli. Begin augustus zette die stijging zich door: in de eerste zeven dagen van augustus werden gemiddeld 457 nieuwe besmettingen gemeld, met als uitschieter 601 nieuwe besmettingen op 6 augustus.
In de tweede helft van augustus stokte die snelle toename. In de eerste vijftien dagen van augustus werden gemiddeld 580 besmettingen per dag gemeld, tegen 511 in de laatste vijftien dagen van die maand.
Het aantal positieve tests is nu al wekenlang ongeveer stabiel. De afgelopen week werden 3597 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM, tegen 3588 een week eerder.
De afgelopen weken steeg bovendien het aantal tests dat werd afgenomen. De afgelopen week daalde het aantal positieve tests daardoor van 2,5 naar 2,2 procent. Dat was twee weken geleden nog 3,5 procent.
Besmettelijke mensen
Het aantal mensen dat volgens het RIVM anderen kan besmetten, is dan ook licht gedaald. Het RIVM schat dat er op 28 augustus iets minder dan 30.000 mensen besmettelijk zijn voor anderen.
Dat zijn er nog steeds meer dan de geschatte 3000 besmettelijke personen begin juli, maar de snelle stijging van juli is dus een halt toegeroepen. Toen vertienvoudigde het aantal besmettelijke mensen, schat het instituut.
Twee weken geleden schatte het RIVM nog dat er op 14 augustus ruim 50.000 besmettelijke mensen waren. Maar daar komt het RIVM nu van terug: de schatting is naar beneden bijgesteld, naar 31.000. Ook nu kan het aantal besmettelijke mensen nog hoger of lager liggen: de schatting is dat het gaat om circa 29.600 mensen, maar het werkelijke aantal mensen ligt tussen de 16.300 en 43.800 mensen.
Doden en opnames
Intussen daalde het aantal ziekenhuisopnames en doden. De GGD's hebben afgelopen week 57 nieuwe ziekenhuisopnames en 24 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om 84 nieuwe opnames en 32 doden.
Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. Sommige opnames en sterfgevallen waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.
Het RIVM waarschuwde de afgelopen weken dat de stijging van het aantal besmettingen zou kunnen leiden tot een stijgend aantal opnames en doden, en vergeleken met juli was er inderdaad een bescheiden stijging. In juli werden nog 57 opnames gemeld, tegen 243 in augustus. Het aantal doden verdubbelde, van 34 naar 77.
Op het hoogtepunt van de pandemie in maart en april werden dat soort aantallen opnames echter per dag gemeld. Op 31 maart werden zelfs 722 nieuwe opnames gemeld, en op 7 april 234 doden.
Volgens Aura Timen van het RIVM komt de bescheiden stijging van het aantal opnames doordat minder ouderen besmet raken. "De jongeren besmetten ouderen op een beperkte manier. Het virus gaat voornamelijk rond in jongere leeftijdsgroepen", aldus Timen.
In de cijfers is dat terug te zien: mensen tussen de 20 en 39 maakten in augustus de helft van alle positieve tests uit, terwijl dat in maart nog maar 15 procent was. Daarbij moet worden aangetekend dat het testbeleid tot juni veel beperkter was. Mensen die tot 1 juni het virus droegen maar daardoor niet getest werden, zijn niet in de statistieken beland.
Het RIVM schat dat het zogenoemde besmettingsgetal R, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, aan het dalen is. Als de R boven de 1 is, betekent dat dat 100 mensen samen meer dan 100 anderen besmetten, en de verspreiding van het virus daardoor kan accelereren.
In juli kwam de R inderdaad ruim boven de 1, denkt het RIVM, met een geschatte piek van 1,39 eind juli. In augustus lijkt het aantal echter weer te zijn gezakt naar circa 1. Op 14 augustus, de meest recente datum waarvoor de R is berekend, lag die tussen de 0,91 en de 1,08. Dat betekent dat 100 mensen samen tussen de 91 en 108 anderen besmetten.
De R wordt altijd achteraf berekend, en is een schatting. Ook is er enige onzekerheid over het precieze besmettingsgetal: het kan dus zo zijn dat de verspreiding van het virus nu licht afneemt, maar ook dat hij nog een beetje toeneemt.