Voetbaltop bijeen voor BeNeLiga: clubs gaan voor tien Europese tickets
Directeuren van zes Nederlandse en vijf Belgische profclubs komen vrijdag bijeen voor nieuw overleg over de BeNeLiga. In het Philips Stadion ligt de vraag op tafel of er animo is om komend half jaar door te blijven speuren naar de haalbaarheid van een Belgisch-Nederlandse competitie.
Naar verwachting geven Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, FC Utrecht en Vitesse samen met AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk en Standard Luik groen licht voor extra onderzoek, uitgevoerd door consultant Deloitte.
250 tot 400 miljoen
In deze zogeheten 'vierde onderzoeksfase', die tot 31 december zal lopen, moet duidelijk worden hoeveel geld er precies verdiend kan worden met tv-contracten. Ook moet er helderheid komen over de verdeling van Europese tickets.
Onderzoek in eerdere fases wees uit dat het volledige profvoetbal in de Lage Landen sportief en financieel baat zou hebben bij een samensmelting van beide competities. In januari, tijdens de laatste bijeenkomst over de Beneliga, becijferde Deloitte dat er tussen de 250 en 400 miljoen euro verdiend kan worden aan tv-contracten en marketing.
Als de clubs vrijdag instemmen om door te zetten met het onderzoek naar de haalbaarheid, dan zal naar verwachting de stap richting de UEFA worden gezet om af te tasten hoe de Europese bond over de BeNeLiga denkt.
Obstakels
Tot op heden heeft de UEFA, die toestemming moet geven voor een grensoverschrijdende competitie, zich nog niet uitgesproken over dit thema.
Er zijn hoe dan ook nog veel obstakels voor een gezamenlijke competitie. Het verdelen van Europese tickets is daarbij een van de heetste hangijzers. Niemand wil namelijk concessies doen in het aantal startbewijzen voor lucratieve toernooien als de Champions League.
Momenteel bezit zowel Nederland als België vijf Europese tickets. Het is de vraag in hoeverre de UEFA bereid is om de BeNeLiga meer startbewijzen te geven dan topcompetities als Engeland, Spanje of Duitsland (met zeven tickets).
Toch wordt er intern al gesproken over tien Europese tickets, blijkt uit gesprekken die de NOS voerde met betrokkenen. De verdeling waar men nu aan denkt: vijf tickets voor de hoogst geklasseerde clubs uit Nederland en vijf tickets voor de Belgische clubs die het hoogst zullen eindigen in een toekomstige BeNeLiga.
Eerder dit jaar kwam een BeNeLiga-werkdocument in handen van de NOS. Daarin werd nog gesproken over zeven Europese tickets. Disclaimer: het gaat om een conceptversie.
Het idee om voor tien tickets te gaan komt niet uit de lucht vallen. Ook in de Balkan en Ierland zijn er plannen voor gezamenlijke competities met buurlanden, waarbij eveneens wordt gedacht aan een constructie om alle huidige Europese startbewijzen te behouden voor de individuele landen.
Vrijdagochtend, vanaf 11.00 uur zal een samensmelting van de Nederlandse en Belgische competitie weer op tafel liggen als de directeuren van de Belgische en Nederlandse clubs met elkaar vergaderen. Ook vertegenwoordigers van Deloitte, KNVB, Eredivisie, Jupiler Pro League en de Belgische bond zijn aanwezig.