Mediamagnaat Hongkong opgepakt om 'samenspannen met buitenland'
In Hongkong is mediamagnaat Jimmy Lai opnieuw opgepakt. De uitgever en oprichter van de krant Apple Daily en mediabedrijf Next Digital werd meegenomen door de politie op basis van de omstreden nieuwe veiligheidswet die op 1 juli inging. Daarmee kunnen critici van de Chinese regering makkelijker opgepakt worden.
Volgens collega's van Lai is hij gearresteerd voor het samenspannen met buitenlandse mogendheden. Op die aanklacht kan een levenslange celstraf staan.
Het is nog onduidelijk waar die aanklacht op is gebaseerd. Het zou kunnen gaan om Lais ontmoetingen met de Amerikaanse vicepresident Pence en minister Pompeo van Buitenlandse Zaken, zegt NOS-correspondent Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal.
Ook het kantoor van zijn mediabedrijf en de huizen Lai en van zijn zoon zouden zijn doorzocht. Ook zijn een aantal andere medewerkers van Next Digital opgepakt.
De beurskoers van het mediabedrijf is omhoog geschoten na de arrestatie van Lai:
De 71-jarige mediatycoon geldt als een prominent criticaster van de Chinese autoriteiten. Hij heeft meermaals gedemonstreerd tegen de groeiende macht van Peking. Zijn tabloid Apple Daily verschijnt in Hongkong en Taiwan en is vanwege de anti-communistische inslag verboden op het Chinese vasteland.
Het is niet de eerste keer dat Lai werd opgepakt. In februari werd hij vastgezet vanwege zijn deelname aan een illegaal verklaard protest. Twee maanden later werd hij opnieuw gearresteerd, samen met andere prominente leden van de Hongkongse protestbeweging.
De vrije pers in Hongkong is zo goed als verdwenen, stelt Den Daas. "Je kunt als medium niet praten met wie je wil of schrijven wat je wil. Alleen als je de grenzen niet opzoekt en geen kritiek hebt op de overheid of de veiligheidswet, kun je nog je werk doen."
De arrestatie van Lai is een waarschuwing aan alle journalisten in Hongkong
De Hongkongse journalistenvereniging zegt geschokt te zijn vanwege de recente ontwikkelingen. Zij spreken van "witte terreur", een verwijzing naar de onderdrukking van Taiwanese dissidenten na de opstand van 1947.
De inperking van vrijheden geldt niet alleen voor de pers, vervolgt de correspondent. "We hebben het eerder gezien bij de aanpak van een hoogleraar en jonge activisten. De arrestatie van Lai lijkt dan ook een heel duidelijke waarschuwing van Peking aan alle journalisten en media-ondernemers in Hongkong."