NOS Schaatsen

Met nieuwe mensen om zich heen werkt Wüst aan een olympisch uitroepteken

Zonder Leerdam, maar met Nuis gaat Wüst richting haar laatste Spelen

Alsof Ireen Wüst niet al het denkbare al heeft meegemaakt, begint ze te stralen als ze praat over de eerste training op het ijs. Vijftien jaar al staat ze aan de internationale top, maar 's zomers het asfalt inwisselen voor de ijsbaan, blijft reden voor een brede lach.

"Ik ben niet zo heel erg van het skeeleren. Weer op het ijs staan, is dan heerlijk", zegt de 34-jarige Wüst. "De eerste paar rondjes is het even wennen, heel eventjes, maar het voelde echt heel lekker."

Vrolijk dankzij nieuwe prikkels

Wüst is, net als Sven Kramer met zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma, op trainingskamp in Inzell, aan de voet van de Duitse Alpen. Ze is daar als schaatsster van Team Reggeborgh. Haar nieuwe ploeg zit vol rijders en trainers met wie ze niet eerder heeft samengewerkt.

"Het is een heel nieuwe omgeving met allemaal mensen met wie ik nog nooit eerder in de ploeg heb gezeten. Maar ik heb veel lol en vind het juist heel leuk om nieuwe dingen te doen. Het zijn nieuwe prikkels waar ik vrolijk van word."

In die omgeving werkt Wüst toe naar de Olympische Spelen van 2022. Daar wil ze haar carrière afsluiten. "De Spelen zijn een punt. En een uitroepteken", zegt de Brabantse, met vijf gouden medailles al de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden. Ze veroverde goud in Turijn, Vancouver, Sotsji (2x) en Pyeongchang. Aan dat rijtje moet Peking over twee jaar worden toegevoegd.

  • ANP
    2006: Ireen Wüst viert haar eerste olympische titel
  • ANP
    2010: Wüst wint goud op de 1.500 meter
  • ANP
    2014: Wüst wint in Sotsji goud op de 3.00 meter en later ook met de achtervolgingsploeg
  • ANP
    2018: Wüst schreeuwt het uit na de winst op de 1.500 meter

Wüst wil zich op weg naar de Spelen gaan toeleggen op de 1.500 meter, de afstand waarop ze regerend olympisch-, Europees-, en wereldkampioene is. De drie kilometer schuift ze terzijde. De 1.500 meter is het hoofddoel, aangevuld met de 1.000 meter en de ploegenachtervolging.

Met de specialisatie bij Reggeborgh, een team dat de laatste jaren een sprinterscollectief werd genoemd, hoopt ze haar kans op nieuw olympisch succes te vergroten.

"Ik denk dat ik iets sneller aan het worden ben en ik denk dat dat in mijn voordeel is op de 1.500 meter. In de trainingen zitten wat vaker sprintjes, ook bij duurritten. Ik fiets nog net zo veel, maar het zijn die details die het maken."

Ireen Wüst

Bij de ploeg van Gerard van Velde dacht Wüst samen op te trekken met Jutta Leerdam, de wereldkampioene op de 1.000 meter. Wüst ging uit van een samenwerking, maar Leerdam kon geen overeenstemming bereiken over een nieuw contract en vertrok.

"Dat was wel jammer, maar je gaat snel schakelen en kijken in wat voor een omgeving je zit. En dat is een heel mooie omgeving met meiden waar ik ook superveel aan heb." Daarbij doelt Wüst op oud-wereldkampioene 500 meter Vanessa Herzog, Michelle de Jong en het jonge talent Femke Kok. "Zij kunnen ook heel goede tempo's rijden."

En dan is er ook natuurlijk Kjeld Nuis. Want waar Leerdam, en ook Dai Dai Ntab en Kai Verbij het team verlieten, kwam Nuis erbij. "Ik denk dat we het met z'n allen gaan doen. Je hebt niet één iemand nodig, maar je hebt elkaar nodig en je kunt elkaar versterken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl