NOC*NSF steunt beleid IOC: geen protest bij olympische wedstrijden
Sportkoepel NOC*NSF ziet geen probleem in de opstelling van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om protestacties tegen onder meer racisme tijdens olympische wedstrijden niet te accepteren. Dat zei voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van de sportkoepel bij een informele persbijeenkomst.
"Het staat duidelijk in het olympisch manifest. Dat is opgenomen in het contract dat Nederlandse sporters voor uitzending naar de Spelen moeten ondertekenen."
De sportwereld is de afgelopen weken massaal in actie gekomen tegen racisme. Van Zanen-Nieberg heeft er alle begrip voor. "Wij maken sporters ook niet monddood. We vragen van ze te doen waarvoor ze zijn gekomen: presteren bij wedstrijden. Zeker omdat het speelveld, met deelnemers uit alle landen ter wereld, al het toonbeeld van gelijkheid is."
Geen toneel voor protest
Voorzitter Thomas Bach van het IOC zei onlangs dat de Olympische Spelen geen toneel zijn voor politieke, religieuze of raciale uitingen. In zijn ogen kiezen sporters al partij in deze kwesties door hun deelname aan het evenement. De Duitser maakte geen vrienden met zijn standpunt. Sporters die zich niet aan de regels houden, kunnen het olympisch dorp worden uitgezet.
Volgens Van Zanen-Nieberg is er ook genoeg ruimte voor atleten om hun eigen mening te geven. "Voorafgaand aan de Spelen, achteraf, bij persconferenties. Alleen niet rond de wedstrijd of de medailleceremonie."
Atletencommissie
Van Zanen-Nieberg legde nog een keer uit dat de stellingname van het IOC juist is gebeurd op advies van de atletencommissie van de olympische organisatie. "De bepaling is er juist voor om atleten te beschermen tegen vragen of oproepen tot statements." Het IOC liet eerder al weten nog een keer naar de regels te kijken.
De voorzitter van NOC*NSF haalde de actie van de Nederlandse snowboardster Cheryl Maas bij de Olympische Spelen in Sotsji (2014) nog even aan. Maas droeg daar regenbooghandschoenen.
Ze gaf als uitleg dat het handschoenen waren die refereerden aan de televisieserie My Little Pony en dat ze die altijd droeg. Het IOC nam genoegen met de uitleg. Later bevestigde Maas dat het wel degelijk een statement was om de mensenrechten in Rusland aan te kaarten.