Bundesliga prikt geen datum voor herstart en wacht op besluit politiek
De Bundesliga heeft donderdag zelf geen besluit genomen over een eventuele herstart van de voetbalcompetitie. In een vergadering van de Deutsche Fußball Liga (DFL) met de 36 Duitse profclubs is duidelijk geworden dat er gewacht wordt op een besluit van de politiek.
De afgelopen tijd zong de datum van 9 mei rond in Duitsland als de dag waarop de competitie weer van start zou gaan, maar de Bundesliga wil daar nog niet op vooruitlopen. "Politici moeten de datum voor een nieuwe start bepalen", zei DFL-baas Christian Seifert na afloop van de vergadering.
Strikte voorwaarden
De clubs zijn er wel klaar voor om de competitie weer te hervatten, volgens Seifert. "Zodra de politiek met een datum voor de herstart komt, zullen we er staan. Ook als dat op 9 mei is. Maar zelf een datum vastleggen, zou aanmatigend zijn. Dat is niet aan ons." Er ligt al een 41 pagina's tellend draaiboek klaar voor het geval de Bundesliga nog uitgespeeld gaat worden.
In dat uitgewerkte plan staan de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de Duitse voetbalcompetitie weer op te kunnen starten. Zo zullen maximaal 300 mensen worden toegelaten tot het stadion, schudden de spelers elkaar niet meer de hand, worden de teamfoto's overgeslagen, is er geen publiek welkom en worden de spelers ondergebracht in hotels waar ze zich aan strikte regels moeten houden.
Bondskanselier Angela Merkel zal op 30 april een persconferentie houden. Dan valt er mogelijk een besluit over de herstart. Merkel meldde vanochtend echter dat Duitsland nog maar aan het begin staat van de coronapandemie.
"We moeten nog een hele tijd met dit virus leven", aldus Merkel. "Juist nu de cijfers hoopvol zijn, voel ik me verplicht om te zeggen: de tussenstand is kwetsbaar. We bewegen ons op dun ijs. Misschien wel het dunste ijs."
Vooruitbetaling
De profclubs hoeven voorlopig niet bang te zijn dat ze in financiële problemen komen. In de vergadering van de DFL werd duidelijk dat met bijna alle media een overeenkomst is gesloten om de clubs in elk geval tot 30 juni liquiditeit te garanderen. Daar zit wel een voorbehoud aan: als het seizoen toch niet uitgespeeld kan worden, moet het geld worden terugbetaald.
Peter Bosz, trainer van Bayer Leverkusen, zei vorige week al dat vooral de noodlijdende clubs gebaat zijn bij de tv-gelden. "Werder Bremen en Schalke 04 staan op omvallen. Volgens mij kunnen ze de maand mei al niet meer betalen. Ik begreep dat er nog 750 miljoen euro aan tv-gelden betaald moet worden, maar dat dat alleen gebeurt als er gevoetbald wordt."