Arbeidsmigranten vrezen ontslag, besmetting en reisbeperkingen door corona
Aida Brands
redacteur Economie
Aida Brands
redacteur Economie
Door het coronavirus is veel onrust ontstaan bij arbeidsmigranten. Volgens vakcentrale FNV maken velen zich zorgen over de risico's die ze lopen. Zo is social distancing voor arbeidsmigranten, die vaak met meerdere mensen op een kamer slapen, heel lastig.
Volgens de FNV regent het klachten. Veel arbeidsmigranten voelen zich niet veilig omdat de situatie op het werk, in hun woning en in het vervoer naar werk niet voldoet aan de richtlijnen van het RIVM. "We krijgen meldingen van Groningen tot aan Breda. Mensen zitten hutjemutje op elkaar. Als er één ziek wordt, zijn ze allemaal ziek", zegt FNV-bestuurder Bart Plaatje.
Ook dreigen steeds meer arbeidsmigranten hun werk ter verliezen en daarmee ook hun woning en zorgverzekering. De Poolse ambassade stuurde deze week na het ontvangen van een klacht een brief naar een uitzendbureau met de vraag "humaner" beleid te voeren.
Op dit moment zijn uitzendbureaus behalve werkgever ook huisbaas. Als er geen werk is, verliezen de arbeidsmigranten dus ook hun woning. Sommige uitzendbureaus zetten mensen om die reden op straat.
Deze twee Poolse arbeidsmigranten zijn ziek en hebben even geen idee wat ze moeten doen:
Door de coronacrisis is het werk in een aantal sectoren grotendeels stil komen te liggen en neemt het aantal banen snel af. In andere sectoren, zoals in distributiecentra van bijvoorbeeld medische bedrijven en bezorgbedrijven, is er juist weer een enorme vraag naar mensen.
Brancheorganisaties ABU en NBBU hebben hun leden opgeroepen ruimhartig om te gaan met de huisvesting en arbeidsmigranten zonder werk niet op straat te zetten. De uitzendbureaus zeggen hun uiterste best te doen om mensen veilig en goed te huisvesten volgens de richtlijnen van het RIVM. "Dat is onder de huidige omstandigheden een grote uitdaging", schrijven de brancheorganisaties.
Vanwege de schaarste is het voor de uitzendbureaus lastig om per woning minder arbeidsmigranten onder te brengen. De brancheorganisaties hebben deze week dan ook een brief naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestuurd om het probleem aan te kaarten.
Terug naar huis
Voor de arbeidsmigranten die op straat komen te staan is het lastig. Een land als Polen heeft de grenzen gesloten en er zijn steeds minder vluchten. De enkeling die Polen toch weet binnen te komen, moet vervolgens twee weken in quarantaine. De FNV maakt zich grote zorgen over de Polen die hier blijven. "Waar moeten ze naartoe?", zegt Plaatje.
De FNV wil snel met de uitzendbureaus om de tafel. Plaatje waarschuwt voor grote besmettingsproblemen als uitzendbureaus niet meer doen voor hun personeel. Hij kent verhalen van arbeidsmigranten van wie de temperatuur voor het werk wordt gemeten. "Als ze verhoging hebben, moeten ze buiten wachten tot het einde van de werkdag voordat ze worden teruggereden naar huis", zegt hij. "Als er nu niks gaat gebeuren lopen wij allemaal risico."