Nieuwe corona-maatregelen: dit betekenen ze voor jou
Het kabinet neemt verscherpte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland in te dammen. Van sommige maatregelen gaat iedereen iets merken, andere gelden allen voor specifieke groepen of gebieden. Alles is zonder tegenbericht geldig tot en met 31 maart.
Welk advies geldt voor iedereen?
Voor alle Nederlanders geldt: werk zoveel mogelijk thuis en vermijd grote groepen. Ook moeten bezoekjes aan kwetsbare mensen zoveel mogelijk worden beperkt. Daar vallen ook ouderen onder.
De eerdere maatregelen blijven ook van kracht: dus geen handen schudden, je handen vaak en goed wassen, hoesten in de binnenkant van je elleboog en het gebruik van papieren zakdoeken.
Wie zijn 'kwetsbaren'?
Kwetsbare mensen (zoals ouderen en zieken) met een lagere weerstand wordt afgeraden om nog met het openbaar vervoer te reizen. Ook geldt voor deze groep dat ze grote bijeenkomsten moeten mijden.
Het is niet precies te zeggen vanaf welke leeftijd iemand meer risico loopt. Dit heeft natuurlijk vooral te maken met zijn of haar gezondheid. Over het algemeen lopen mensen vanaf 65 jaar wat meer risico, maar zijn vooral tachtigplussers kwetsbaar.
Wat moet je doen als je klachten hebt?
Mensen die verkoudheidsklachten hebben en dus hoesten, keelpijn of koorts hebben, moeten thuisblijven. Ook moeten ze sociaal contact met anderen vermijden.
Bellen met de huisarts hoeft alleen als de klachten erger worden.
Welk advies geldt er voor Brabant?
Inwoners van Noord-Brabant moeten nog steeds hun sociale contacten zoveel mogelijk beperken. Er volgen bovendien op een later moment nog nieuwe strengere maatregelen die alleen voor Brabanders gelden.
Kan ik nog evenementen bezoeken?
Het is verboden om bijeenkomsten met meer dan 100 personen te houden. Alle evenementen die al gepland stonden, moeten worden afgelast. Ook bedrijven mogen geen grote bijeenkomsten meer houden.
De maatregel geldt onder andere voor musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Inmiddels hebben het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum de deuren tot eind maart gesloten.
Kan ik nog naar een restaurant of café?
Tenzij je (lichte) luchtwegklachten hebt, of tot een kwetsbare groep behoort, kun je gewoon uit eten of naar het café.
Kan ik nog sporten?
Het hangt af van de sportbond. Veel sportbonden hebben wedstrijden afgelast. Zo ligt de hockeycompetitie in Nederland tot 1 april stil.
De KNVB heeft al het voetbal afgelast. Wedstrijden in het amateur- en betaald voetbal worden voorlopig uitgesteld. Daaronder valt ook de eredivisie. Ook de marathon van Rotterdam wordt uitgesteld.
Kan ik religieuze bijeenkomsten bezoeken?
Veel kerkdiensten gaan niet door. De Protestante Kerk in Nederland (PKN) raadt al haar kerken aan om kerkdiensten met meer dan 100 mensen niet meer door te laten gaan. Ook honderden moskeeën blijven dicht.
Over het opschorten van begrafenissen en bruiloften is niets gezegd. Uitvaartorganisatie DELA adviseert om bij begrafenissen met meer dan 100 bezoekers in ieder geval live te streamen of de ruimtes op te splitsen.
Is het verstandig om met het openbaar vervoer te gaan?
Tenzij je (lichte) luchtwegklachten hebt, of tot een kwetsbare groep behoort, kun je gewoon met de bus of trein gaan. Veel vervoersbedrijven hebben (nog) geen extra maatregelen afgekondigd.
Branchevereniging OVNL bekijkt morgen of extra maatregelen nodig zijn. De organisatie spreekt morgenochtend met OV-bedrijven, daarna volgt een overleg met het ministerie van Volksgezondheid en crisiscentrum.
De NS laat vanaf morgen minder treinen in de spits rijden. Het vervoerbedrijf houdt de komende tijd rekening met minder reizigers. Reguliere treinen blijven volgens de dienstregeling rijden. De gratis reisdag met het boekenweekgeschenk gaat zondag niet door. Reizigers die het boekenweekgeschenk bij zich hebben, mogen op die dag gratis in de trein. De actie wordt uitgesteld.
Blijven de scholen open?
Scholen en kinderopvang kunnen gewoon openblijven. Volgens het kabinet en RIVM lopen jongeren en kinderen niet het meeste risico en zouden scholen vrij moeten blijven van besmettingen omdat iedereen met klachten thuis moet blijven. Bovendien zou het thuis laten blijven van alle kinderen een te grote impact hebben op de economie omdat ook veel ouders dan thuis moeten blijven.
Alleen voor hogescholen en universiteiten geldt iets anders: zij worden opgeroepen het onderwijs tijdelijk alleen online te gaan aanbieden.
Kan ik nog naar het buitenland?
Alleen mensen die werken in 'vitale processen', zoals de zorg, wordt gevraagd om niet naar het buitenland te gaan. Reizen naar risicogebieden wordt voor iedereen afgeraden. Minister Bruins heeft niet gezegd dat vluchten met meer dan 100 passagiers niet meer mogen doorgaan.
Voor enkele landen zijn reisbeperkingen van kracht. Vanaf morgen geldt dat reizigers uit het Schengengebied, waar Nederland onder valt, de Verenigde Staten de komende dertig dagen niet in mogen.
Voor het noorden van Italië geldt een negatief reisadvies. Voor andere delen van het land adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om alleen noodzakelijke reizen te maken.
Reizigers die naar Israël willen, moeten kunnen aantonen dat ze in het land veertien dagen in thuisquarantaine kunnen blijven. Een hotel volstaat daarbij niet. Wie niet in quarantaine kan, wordt aan de grens geweigerd.
Gelden er voorschriften voor zorgpersoneel?
Voor iedereen die werkt in de medische sector wordt gevraagd alleen bij verkoudheidsklachten en koorts thuis te blijven. Hiermee wordt voorkomen dat te veel medewerkers niet naar hun werk komen, in een tijd dat ze juist hard nodig zijn.
Bekijk hieronder hoe minister Bruins deze maatregelen aankondigde.