Energierekening gemiddeld 170 euro lager dan in 2019
Een gemiddeld huishouden is dit jaar 170 euro minder kwijt aan energie dan in 2019, blijkt uit nieuwe berekeningen van het CBS. Voor een gemiddeld huishouden komt de energierekening uit op een totaal van zo'n 1575 euro. Dat is gemiddelde 9,7 procent lager dan een jaar geleden.
Die daling komt vooral door de verhoogde korting op energiebelasting. Deze heffingskorting werd dit jaar verhoogd tot 527 euro, waardoor elk huishouden 216 euro meer terugkrijgt over zijn energiebelasting dan vorig jaar.
Commotie en woede
Vorig jaar viel de energierekening door verhoogde belastingen voor veel huishoudens onverwachts meer dan 300 euro hoger uit dan in 2018.
In de Tweede Kamer leidde deze stijging tot commotie en woede. Eerder had staatssecretaris Keijzer een zo'n stijging nog afgedaan als "bangmakerij". Maar uiteindelijk bleek dat het kabinet voor de berekening van de energienota was uitgegaan van verouderde cijfers uit 2017. Zowel oppositie- als regeringspartijen waren vervolgens bang dat de hele doorrekening van het klimaatakkoord niet zou deugen.
Het kabinet komt met het verhogen van de heffingskorting de consument dus tegemoet voor de stijging van vorig jaar. Toch blijft de energierekening van dit jaar toch nog altijd fors hoger dan in 2018.
Grote onderlinge verschillen
Hoewel huishoudens er gemiddeld ten opzichte van vorig jaar op vooruit gaan, zijn er wel grote onderlinge verschillen. Die hebben vooral te maken met het verbruik. Zo betaalt bijvoorbeeld een eenpersoonshuishouden in een nieuw appartement gemiddeld 16 procent (180 euro) minder aan energie dan in 2019. Voor een gezin in een oud, vrijstaand huis zal de daling op maar 4 procent (140 euro) uitkomen.
Deze relatieve verschillen komen vooral doordat de heffingskorting voor iedereen even hoog is, maar de belasting op elektriciteit en gas stijgt. Huishoudens die weinig energie gebruiken hebben hierdoor relatief meer voordeel van de heffingskorting dan huishoudens met een groter verbruik.
Voor wie niet exact weet in welke categorie zijn of haar huishouden valt, ontwikkelde Milieu Centraal deze rekentool. Hiermee kan na het invullen van de woonsituatie direct gezien worden hoe de energierekening voor hem of haar zal uitpakken.
Warm winterweer
Naast de verhoogde heffingskorting leidt ook het warme winterweer van de laatste maanden tot lagere energiekosten. December, januari en februari waren alle drie een stuk warmer dan normaal en dat scheelt dus gasverbruik. Uit cijfers van energiebedrijf Vattenfall blijkt dan ook dat een huishouden deze winter gemiddeld 90 kubieke meter minder gas verstookte. Dit komt neer op een gemiddeld voordeel van zo'n 72 euro.