Akkoord met Taliban: einde aan langste oorlog van VS, maar ook zorgen
"We gaan onze langstlopende oorlog beëindigen en onze troepen terug naar huis brengen." De Amerikaanse president Trump reageert verheugd op de ondertekening van een basisakkoord tussen de VS en de Afghaanse Taliban.
Wereldwijd reageren leiders hoopvol op de afspraken tussen de voorheen gezworen vijanden, maar er klinkt ook scepsis over de verdere onderhandelingen die nodig zijn voor vrede in Afghanistan.
Zo benadrukt minister Blok van Buitenlandse Zaken dat het akkoord "een eerste stap naar vrede" is. Volgens hem is er nog veel werk aan de winkel voor het bereiken van nationale eenheid in Afghanistan en zullen er binnenlandse vredesonderhandelingen moeten volgen.
Minister Blok wijst er verder op dat Nederland "offers heeft gebracht voor veiligheid en stabiliteit" en daarom "gecommitteerd blijft aan duurzame vrede". Momenteel verblijven zo'n 160 Nederlandse militairen voor een trainingsmissie bij het leger en de politie in Afghanistan. Het ministerie kan nog niet zeggen of zij terug naar Nederland worden gehaald als gevolg van het akkoord.
Voorbehoud
Ook de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper benadrukt dat het akkoord slechts een begin is. De NAVO staat achter de deal, reageert secretaris-generaal Jens Stoltenberg en ook buurland Pakistan zegt in een reactie te hopen dat de Amerikaanse terugtrekking op "een verantwoordelijke manier" zal gebeuren.
Het voorbehoud over het mogelijke succes van het akkoord hangt samen met het feit dat de Afghaanse regering niet deelnam aan de vredesonderhandelingen. Lange tijd was dat een eis van de VS, maar die is losgelaten door de regering-Trump.
Voor een politieke oplossing moeten de Taliban en de Afghaanse regering met elkaar om de tafel. Op dit moment erkennen de leiders van de Taliban de machthebbers in Kabul niet.
Desondanks klinkt de Afghaanse president Ghani hoopvol over de toekomst. Volgens hem "kijkt het land vooruit naar een volledige wapenstilstand". Kabul schaart zich achter het akkoord en zegt bereid te zijn om de dialoog met de Taliban aan te gaan.
Een woordvoerder van de Taliban zegt te hopen dat de Amerikanen zich aan de afspraken houden. Enkele uren voordat het akkoord werd gesloten, riep de islamitische beweging haar strijders op hun aanvallen te staken, om "geluk in het land te bereiken".
Veteranen sceptisch
Verschillende Amerikaanse veteranen van de oorlog in Afghanistan reageren sceptisch tegenover persbureau AP. Zo vreest een voormalig sergeant dat alle inzet "voor niets is geweest" als de Taliban de macht grijpt en shariawetten invoert.
Tom Porter, een commandant van een reservistendivisie, is bezorgd dat na het vertrek van de Amerikanen de Taliban het akkoord los zullen laten en de macht proberen te grijpen.
Andere geïnterviewde veteranen stellen dat het de hoogste tijd is om de oorlog te beëindigen, los van de uitkomst van het akkoord. Meer dan 2300 Amerikaanse militairen zijn in Afghanistan om het leven gekomen. "Wij willen niet meer doden en gewonden", reageert Michael Carrasquillo, voorzitter van een organisatie voor gewonde veteranen.
Daar sluit voormalig reservist Chris Collins zich bij aan. "Genoeg is genoeg", stelt hij. "Laten we naar huis gaan."