Inwoners van Lesbos, slaags met de oproerpolitie
NOS NieuwsAangepast

Bewoners Lesbos en Chios slaags met politie

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

In Griekenland is het tot rellen gekomen tussen bewoners van Lesbos en Chios en politie-agenten die van het Griekse vasteland waren gekomen. De eilandbewoners verzetten zich tegen plannen om nieuwe, gesloten opvangkampen aan te leggen, omdat ze bang zijn dat er steeds meer migranten naar hun eilanden komen.

Op Lesbos greep de mobiele eenheid in bij blokkades van de lokatie waar het nieuwe kamp moet worden gebouwd. Daarbij is met traangas geschoten. Protesterende bewoners hebben de toegangswegen naar het nieuwe kamp met gemeentevoertuigen geblokkeerd om te voorkomen dat graafmachines en ander zwaar materieel de plek kunnen bereiken.

Op Chios is het werk op de plek waar het nieuwe kamp moet verrijzen begonnen, nadat obstakels op de toegangswegen waren opgeruimd.

Onrust vannacht in de haven van Mytilene op Lesbos, waar politie van het vasteland aankwam

Vannacht stuurde de regering materieel en honderden agenten naar beide eilanden. In de havens probeerden bewoners en lokale bestuurders te voorkomen dat het materieel en de agenten aan land werden gezet, maar door optreden van de ME lukte dit toch.

De bewoners zijn woedend over het "machtsvertoon van de regering" en het geweld dat de politie gebruikte. Zij bereiden meer acties voor.

Overbevolkte opvangcentra

De centrum-rechtse regering Mitsotakis is vastbesloten nieuwe kampen te bouwen en overbevolkte opvangcentra te sluiten, met name op de eilanden Lesbos, Chios en Samos in de Egeïsche Zee.

De regering meent dat het met het sluiten van deze kampen en het versnellen van de asielprocedures eenvoudiger wordt om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen naar Turkije. Migranten die recht hebben op een verblijfsvergunning worden naar het vasteland overgebracht.

De regering meent dat het door gesloten kampen en het versnellen van de asielprocedures makkelijker wordt om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen naar Turkije. Volgens deal tussen Turkije en de Europese Unie uit 2016 moeten mensen hun asielprocedure afwachten op de Griekse eilanden. Migranten die recht hebben op een verblijfsvergunning zullen wel naar het vasteland worden overgebracht.

Maar de bewoners en de lokale autoriteiten hebben geen enkel vertrouwen in de plannen van de regering. Ook de vorige regering beloofde herhaaldelijk een oplossing te vinden voor de overvolle kampen en de lange wachttijden voor de asielprocedures.

Kou en gebrekkige hygiëne

Inmiddels is de situatie op vijf Griekse eilanden onhoudbaar. Op papier bieden ze plaats aan 6200 migranten, terwijl het er op dit moment ongeveer 42.000 zijn. Duizenden van hen verblijven noodgedwongen in hutjes en tentjes buiten de kampterreinen en hebben geen toegang tot elektriciteit of sanitair. Door de kou en gebrekkige hygiëne hebben mensen ook medische problemen. Daarnaast veroorzaakt de uitzichtloosheid van hun situatie nieuwe psychische moeilijkheden.

Wie is verantwoordelijk en hoe lossen Griekenland en de EU de schrijnende toestanden op Lesbos op? Nieuwsuur bezocht het eiland deze maand:

De overheid heeft de laatste maanden duizenden kwetsbare vluchtelingen naar het vasteland overgebracht, maar vanuit Turkije blijven de boten komen. In 2019 waren het er bijna 60.000, sinds 1 januari van dit jaar waren het er zo'n 4000.

De Griekse regering heeft Europese lidstaten herhaaldelijk gevraagd vluchtelingen op te nemen, maar slechts enkele hebben dat gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl