Bloemen en kaarsen bij een van de getroffen Sishalounges in Hanau
NOS NieuwsAangepast

Bewoners na aanslag geschokt: 'We kennen elkaar hier allemaal in Hanau'

Ontzetting en woede. Rond een van de politieafzettingen in Hanau, een stad van zo'n 100.000 inwoners niet ver van Frankfurt, staan mensen met tranen in hun ogen. "Het is niet te bevatten", zegt een man bij de afzetting. "Ik ken ze allemaal, al jaren. We kennen elkaar hier allemaal in Hanau."

De dader van de aanslagen op twee waterpijpcafés slaat woensdagavond rond 22.00 uur toe, mogelijk met een rechts-extremistisch motief. Tobias R. belt aan bij shishalounge Midnight aan de Heumarkt en schiet in het deel waar gerookt mag worden wild om zich heen, meldt Bild.de. De slachtoffers zouden vijf jonge mensen zijn onder wie zeker een vrouw.

Volgens het Duitse Openbaar Ministerie zijn de slachtoffers tussen de 21 en 44 jaar oud en hebben ze de Duitse en een buitenlandse nationaliteit. De burgemeester van Hanau zegt dat ze allen een migratieachtergrond hebben. Bild meldt dat sommigen van Koerdische afkomst waren.

Een omwonende filmde vanuit zijn huis, mensen op straat kunnen het niet geloven:

'Precies voor mijn voordeur is enorm geschoten'

De tweede shishabar die de terrorist onder vuur neemt, ligt vijf minuten rijden verderop, aan de Kurt-Schumacher-Platz. Bij Arena Bar & Café vallen drie doden. Ook hier staan mensen ontzet bij het politielint. Er vallen in de twee cafés ook gewonden. Een van hen overlijdt later in het ziekenhuis, wat het totaal aantal slachtoffers op negen brengt.

De regionale nieuwssite RND spreekt bij Arena bar & Cafe met enkele omstanders. Een van hen is de 24-jarige zoon van de eigenaar van de bar. "Ik ben geschokt", zegt hij. "De slachtoffers zijn mensen die we al jaren kennen. Twee medewerkers en iemand die ik al van jongs af aan ken. We kennen dit helemaal niet hier. We hebben met niemand ruzie. We kunnen ons bijna niet voorstellen dat zoiets hier gebeurt. Het is een shock voor iedereen."

Een omstander vertelt dat hij dacht dat zijn familie onder de slachtoffers was:

Doden en gewonden bij schietpartij Duitsland

Ook de burgemeester van de stad is sprakeloos. "Een avond die je je niet erger kan voorstellen." Bij het parlement van de deelstaat Hessen hangen zwarte wimpels aan de vlaggen als teken van rouw. Om 18.00 uur is er in Hanau een openbare herdenking gepland.

Complottheorieën

R. had geen strafblad. Over zijn motieven doen verschillende berichten de ronde. Hij werd dood aangetroffen in zijn appartement. Daar vond de politie ook het lichaam van zijn 72-jarige moeder, een vuurwapen, een brief en een video. Daarin bekent R. zijn daad en schrijft hij dat "bepaalde volken moeten worden vernietigd, als ze niet het land uit gezet kunnen worden".

"Dat wijst op een rechts-radicaal motief", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in het NOS Journaal. "Maar daarnaast heeft hij ook een homepage gehad waarop hij meerdere video's heeft gezet. Daar kwam een wereldbeeld uit naar voren met allerhande complottheorieën. Zo zou Duitsland door een machtige geheime dienst worden bestuurd. Hij ging ook los op vluchtelingen van Arabische afkomst die naar Duitsland zijn gekomen."

Bondskanselier Merkel heeft haar medeleven betuigd. Ze beaamt dat er veel aanwijzingen zijn voor een rechts-extremistisch motief. "Racisme is een vergif dat tot te veel misdaden leidt", zei ze tegen verslaggevers.

Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer en minister van Justitie Lambrecht zijn naar Hanau gereisd om zich persoonlijk van de situatie op de hoogte te stellen. Het onderzoek is nog niet afgesloten, maar alles duidt op een racistisch motief, zei Seehofer. Hij sluit niet uit dat de politiek lessen zal trekken. Mogelijk moet wetgeving worden aangepast, aldus Seehofer.

Rechtse terreurdaad

Politici van de sociaaldemocratische SPD spreken van een rechtse terreurdaad. Anderen roepen andere recente aanslagen in herinnering, vertelt Van de Hulsbeek.

Politici, politieke partijen en maatschappelijke organisaties hebben een oproep gedaan om om 18.00 uur naar de Brandenburger Tor in Berlijn te komen om aan een protestwake mee te doen. Ook in Hanau en meer dan vijftig andere steden vinden protestwakes plaats.

"Een journalist schrijft op Twitter: negen maanden geleden werd CDU-politicus Walter Lübcke doodgeschoten door een rechts-extremist, vier maanden gelden was er de aanslag op een synagoge in Halle waar ook rechts-radicale motieven achter zaten. En nu dit. Het is duidelijk, staat in die reactie, Duitsland heeft echt een probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl