ING-topman Ralph Hamers naar Zwitserse bank UBS
Na meer dan 28 jaar verruilt Ralph Hamers de ING Groep voor het Zwitserse UBS. De ING-topman wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de grootste bank van Zwitserland. De nu 53-jarige Hamers leidt ING sinds 2013. Hij wordt bij UBS de opvolger van de Zwitser Sergio Ermotti.
UBS behoort tot de grootste vermogensbeheerders ter wereld en heeft hoofdkantoren in Zürich en Bazel. De bank heeft net als ING veel last gehad van de financiële crisis in 2008, met een verlies van vele miljarden.
Veel hogere verdiensten
Onder Hamers kwam ING de afgelopen jaren meerdere keren onder vuur te liggen. In 2018 kwam een witwasaffaire aan het licht. ING deed te weinig om te voorkomen dat klanten geld via ING-rekeningen konden witwassen. De bank gaf toe ernstig tekortgeschoten te zijn en besloot in vier zaken voor in totaal 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie te schikken.
Ook Hamers zelf kwam in 2018 in opspraak vanwege het voorstel om zijn salaris met 50 procent te verhogen naar ruim 3 miljoen euro per jaar. Het leidde tot ophef in de politiek en klanten reageerden door naar concurrenten over te stappen. De bank besloot daarop het voorstel in te trekken.
In Zwitserland gaat Hamers naar alle waarschijnlijkheid veel meer verdienen. "De huidige baas Ermotti verdient meer dan 10 miljoen euro per jaar. Het is niet bekend wat Hamers precies gaat krijgen, maar het is zeker meer dan nu, dat is duidelijk", zegt economie-verslaggever Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal.
Belastingen ontdoken
Ook UBS is betrokken geweest bij verschillende schandalen. In 2011 werd bekend dat een handelaar van de bank had gefraudeerd, wat leidde tot een verlies van 2,3 miljard dollar.
Vorig jaar veroordeelde een Franse rechtbank UBS voor hulp bij het ontduiken van belastingen en witwassen. De bank hielp Franse klanten hun vermogen op Zwitserse geheime rekeningen te stallen, buiten het zicht van de Franse belastingdienst. Als straf moest UBS in totaal 4,5 miljard euro betalen.
Digitalisering was zijn ding
Hamers maakte zich in zijn tijd bij ING sterk voor het digitaliseren van bankzaken. "Dat was een beetje zijn ding. Hij klopte zich vaak op de borst met de gegevens van hoeveel contact er al digitaal ging. Daar werd hij ook voor geprezen", zegt Wouters.
Ondanks de schandalen van de laatste jaren, laat Hamers de bank goed achter. "De bank staat er gezond voor, de winstgevendheid is op orde en er zijn vele miljoenen klanten bijgekomen in de tijd dat hij de baas was", zegt Wouters. Ook wordt er de komende jaren verder ingezet op digitalisering door bijvoorbeeld nog meer servicepunten te sluiten.