200 miljoen voor turnslachtoffers, Biles ziet 'goede veranderingen'
De honderden slachtoffers van de veroordeelde Amerikaanse sportarts Larry Nassar hebben van de Amerikaanse turnbond een schadevergoeding aangeboden gekregen van 215 miljoen dollar, omgerekend bijna 200 miljoen euro. USA Gymnastics hoopt zodoende alle juridische procedures te kunnen schikken.
Nassar werd twee jaar geleden veroordeeld tot een celstraf van 175 jaar voor het misbruiken van veelal minderjarige turnsters. Honderden van hen deden (samen met hun ouders) aangifte tegen Nassar. Onder hen olympisch kampioene Simone Biles, alom beschouwd als de beste turnster aller tijden.
De advocaten van de slachtoffers zouden negatief gereageerd hebben op het voorstel van de bond, omdat er te weinig garanties zouden worden geboden om misstanden in de toekomst te voorkomen. Bovendien zou de bond weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor de gruwelen uit het verleden.
'Eén foutje is niet direct het einde'
Sinds de veroordeling van de voormalige sportarts is er intern veel veranderd bij USA Gymnastics. Volgens de 22-jarige Biles, die een belangrijke rol speelde bij het openen van de beerput, gaat het nu "de goede kant op bij de bond".
"Ik voel dat ze heel erg openstaan voor verandering", zegt ze. "Maar er zijn ook nog een hoop vragen onbeantwoord. Antwoorden die wij, de slachtoffers en de mensen om ons heen, nodig hebben."
"Bij iedere wedstrijd moeten wij nog steeds perfectie laten zien, maar het is meer laid back", aldus Biles. "Het voelt niet meer alsof één foutje direct jouw einde in het team betekent. Want fouten worden gemaakt. Het gaat erom hoe je daarvan leert om ze niet nog eens te maken."
Op de vloer zijn er volgens Biles dus een hoop goede veranderingen, maar daarbuiten - in de onderzoeken naar de misstanden door Nassar - krijgt de turnkampioene eind vorig jaar een verrassende mededeling. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal bericht dat de turnbond heeft gefaald te onderzoeken of Biles is misbruikt door Nassar.
"Ik kan niet beschrijven hoe hard dit aankomt", reageert Biles vervolgens in november 2019 via Twitter. "Wat is er nodig voor een compleet en onafhankelijk onderzoek van het Amerikaanse olympisch comité en de turnbond?"
De turnbond biedt daarop direct haar excuses aan Biles en haar familie aan. "We zijn verrast, diep bedroefd en verontwaardigd", vertelt Li Li Leung, president van USA Gymnastics.
Autoritjes zijn nooit meer alleen
Op de turnvloer is er de afgelopen jaren dus veel veranderd. "Dat was een enorme uitdaging", vertelt de in juli 2018 aangestelde turncoach Tom Forster, die als taak kreeg de cultuur binnen de Amerikaanse bond rigoureus te veranderen. Volgens hem omarmen zowel de sporters als de coaches de verandering.
"De grootste verandering zat in de medische afdeling", zegt Forster. "Het was een gruwelijke situatie, die we met de nieuwe staf hard hebben aangepakt. Er zijn nieuwe regels. De turnsters hebben de vrijheid om te vertellen wat ze wel en niet goed vinden."
Zo staan de behandeltafels van de doktoren niet meer in aparte kamers, maar in het openbaar. Zodat behandelingen niet in een gesloten ruimte plaatsvinden. "We willen de trainers op de vloer, de hele tijd. Zodat we kunnen zien wat er gebeurt."
Ook zijn er volgens Forster veel kleine dingen veranderd. "Dingen die het grote publiek niet zal zien. Coaches mogen bijvoorbeeld nooit meer alleen met turnsters zijn, zelfs niet in simpele situaties zoals een rit van de luchthaven naar het hotel. Die dagen zijn voorbij."