Medewerkers van de Jeugdzorginstelling Hoenderloo bieden een petitie aan om sluiting te voorkomen
NOS Nieuws

Kinderombudsvrouw: grote zorgen om sluiten jeugdzorginstelling

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer maakt zich grote zorgen over de sluiting van jeugdzorginstellingen zoals De Hoenderloo Groep. Die Gelderse zorginstelling sluit in de loop van dit jaar, onder meer vanwege de beroerde financiële situatie. Medewerkers van de Hoenderloo Groep voeren vandaag actie tegen de sluiting en ook ouders van kinderen die er behandeld worden, roeren zich.

"Geldproblemen mogen niet de reden van sluiting zijn", zegt kinderombudsvrouw Kalverboer. "Overplaatsingen zijn heel ingrijpend voor deze kinderen met soms heel complexe problemen."

Een van de gedupeerde kinderen is Sebastiaan, de zoon van Babette Brouwer. Zij vreest dat hij straks tussen wal en schip belandt:

'Sebastiaan wordt weer sneller boos door alle onrust rond de sluiting'

Kalverboer stelt dat het geen uniek probleem is. "We zien het nu bij deze instelling, maar het is bekend dat er ook andere jeugdzorginstellingen die gespecialiseerde zorg bieden in financiële moeilijkheden zitten." Zo viel vorig jaar de West-Brabantse jeugdhulpinstelling Juzt om. Bovendien draait een kwart van de instellingen voor jeugdzorg verlies.

Steeds minder plekken

Dat is een zorgelijke ontwikkeling vindt de Kinderombudsvrouw. "Het aantal kinderen dat hulp nodig heeft, neemt niet af en tegelijkertijd verdwijnen er steeds meer plekken in gespecialiseerde instellingen."

Kalverboer vraagt zich af of bij het besluit om de instelling te sluiten het belang van de kinderen voorop heeft gestaan. "De kinderen staan op de eerste plaats. Het zijn al heel kwetsbare kinderen en veranderingen kunnen een terugval betekenen."

Kwaliteit

Bij De Hoenderloo Groep speelt meer dan alleen een financieel probleem. Volgens de overkoepelende organisatie Pluryn bleef ook de kwaliteit van de zorg achter. De inspectie tikte de instelling op de vingers, omdat kinderen er te streng bestraft werden. Er zijn maatregelen genomen, maar is er onvoldoende verbeterd, zegt Pluryn.

In een petitie roepen ouders van kinderen die in behandeling zijn bij de Hoenderloo Groep de Tweede Kamer op om hervormingen in de jeugdzorg af te dwingen. Ze eisen daarbij actieve inspraak als ervaringsdeskundigen.

Een actiecomité van medewerkers biedt vanmiddag aan hun werkgever Pluryn 200 postpakketten aan. Deze staan symbool voor de kinderen "die straks door Nederland worden verspreid over locaties, waar niet de specialistische jeugdzorg en scholing zijn die passen bij hun complexe problematiek," zegt vakbond FNV.

Belofte van de minister

Op dit moment zijn nog 160 jongeren in behandeling bij de instelling. Met de sluiting gaan zo'n 200 behandelplekken verloren.

Zo'n honderd kinderen ronden de behandelen bij de twee locaties van de instelling nog voor de zomer af. Voor de anderen moet Pluryn nog een plek zoeken. De koepel zegt met elke jongere en familie in gesprek te gaan om vervolgopties te bespreken. "Wij laten geen enkel kind vallen", stelt een woordvoerder.

Eerder deze week beloofde minister De Jonge dat dat ook echt niet gaat gebeuren. "Ik ga erop toezien dat er geen kind tussen wal en schip valt", zei de minister van Volksgezondheid in een debat over de financiële problemen bij jeugdinstellingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl