Voorlopig geen ophokplicht voor pluimvee
Er komt vooralsnog geen ophokplicht voor pluimvee. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.
De Nederlandse pluimveesector had erom gevraagd nadat rond de jaarwisseling de eerste berichten uit Polen over vogelgriep waren opgedoken.
Minister Schouten, die de zorgen van de pluimveehouders begrijpt, vroeg een groep deskundigen naar de situatie te kijken en komt na hun onderzoek tot het oordeel dat een ophokplicht niet nodig is.
'Niet dreigend '
De deskundigen concluderen dat wilde vogels waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de meeste uitbraken die tot nu toe zijn gemeld. Verder beoordelen de deskundigen dat het niet waarschijnlijk is dat er nu besmette vogels in Nederland zijn.
De minister schrijft dat een ophokplicht een ingrijpende maatregel is en dat de situatie "op dit moment nog niet als dreigend voor Nederland wordt beschouwd". Mede omdat de kans "op insleep van vogelgriep op een Nederlands pluimveebedrijf klein is" ziet Schouten een ophokplicht nu niet als gerechtvaardigd.
Schouten schrijft dat inmiddels uitbraken zijn gemeld in meerdere landen in Midden- en Oost-Europa: Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Oekraïne. De situatie daar is volgens Schouten zorgelijk. Ook zijn er twee dode besmette wilde vogels gevonden, één in Polen en één in Duitsland, vlak bij de Poolse grens.
Risico Nederlandse export
Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, vindt de beslissing van minister Schouten "volstrekt onverantwoord". "De ziekte grijpt om zich heen in Oost-Europa. De Europese Commissie heeft niet voor niets een exportverbod opgelegd voor Oekraïne. Door geen ophokplicht in te stellen, wordt een groot risico genomen met de Nederlandse exportbelangen."
Ondernemers zouden zelf de beslissing tot het binnenhouden van hun pluimvee kunnen nemen. Maar dan verliezen ze het recht om 'vrije uitloop' op hun producten te zetten. Als het ophokken wordt opgelegd, mogen ze die kwalificatie wel blijven voeren, tot zestien weken na het ingaan van de ophokplicht.
De minister zegt de situatie nauwlettend te blijven volgen. Ze zal de deskundigengroep dierziekten onmiddellijk raadplegen als de omstandigheden daarom vragen, bijvoorbeeld als er besmette bedrijven of besmette wilde vogels dichter bij Nederland worden gevonden.
Ook bij winterweer, dat vanwege de vorst een trek van vogels kan veroorzaken, wordt de deskundigengroep geraadpleegd.