'Advocaten van familie Nabil B. stoppen vanwege veiligheidsrisico's'
Enkele advocaten die al jarenlang juridische bijstand verlenen aan familieleden van kroongetuige Nabil B. stoppen daarmee, meldt Het Parool. Volgens de raadslieden is er de afgelopen jaren veel mis gegaan met de beveiliging van zowel de familie als de advocaten zelf tegen de gewelddadige groepering rond Ridouan Taghi.
De advocaten stellen dat de communicatie over beveiligingsmaatregelen structureel stroef verloopt, dat herkenbare politiemensen onbedoeld hebben verraden waar familieleden verbleven en dat observaties door bendeleden van Taghi niet zijn opgemerkt.
Dat de familie van Nabil B. gevaar loopt, bleek in maart 2018. Zes dagen nadat het OM Nabil B. als kroongetuige had gepresenteerd in de zaak tegen Taghi en 15 andere verdachten voor meerdere moorden, werd Reduan B., de broer van Nabil, geliquideerd in Amsterdam-Noord. Hij werd niet beveiligd.
Na waarschuwingen van Nabil B. en diens familie dat ook de advocaten van de kroongetuige gevaar liepen, werd op 18 september vorig jaar raadsman Derk Wiersum vermoord.
'Amateurisme en onkunde'
Daarna nam de overheid een aantal beschermingsmaatregelen. Uit onderzoek naar de veiligheidsrisico's voor het advocatenkantoor dat de familie bijstond, bleek dat de advocaten zwaar beveiligd moesten worden als hun identiteit bekend zou worden. Het was dus van groot belang dat ze onbekend zouden blijven.
Volgens de raadslieden ging het daarna weer mis. Er waren meerdere incidenten met de politie die volgens het kantoor op amateurisme en onkunde wijzen.
De advocaten maakten zich zorgen over het risico dat ze bekend worden. De overheid maakt "met te grote regelmaat ernstige fouten" waardoor hun identiteit niet zou zijn af te schermen, stelden ze. De veiligheidsmaatregelen die daardoor nodig zijn, zouden het onmogelijk maken om hun praktijk goed te voeren, en mogelijk ook ontoereikend zijn. Daarom stoppen ze nu met de juridische bijstand aan de familie.
De nabestaanden van Reduan B. hebben overigens een andere advocaat. Die legt het werk niet neer. Het gaat alleen om het kantoor dat de rest van de familie van Nabil B. vertegenwoordigt.
'Uitzonderlijke situatie'
De advocaten van dat kantoor willen niet zelf in Het Parool reageren. Ook het Openbaar Ministerie "wil en kan" niet inhoudelijk ingaan op de gang van zaken rond de beveiliging, maar zegt wel zich niet te herkennen in het geschetste beeld. "Meer algemeen kunnen we stellen dat de situatie waarin de familie verkeert, een zeer uitzonderlijke is die erg veel vraagt van alle betrokken partijen," aldus een woordvoerder. De familie heeft volgens de krant nog geen nieuwe advocaat gevonden.