Brandweer en politie: meer incidenten tijdens jaarwisseling
De politie en brandweer hebben bij de afgelopen jaarwisseling met meer incidenten te maken gehad dan vorig jaar.
Na een inventarisatie onder de 25 veiligheidsregio's concludeert de brandweer dat er een lichte stijging is in het aantal incidenten tijdens Oud en Nieuw. Ook politiekorpschef Erik Akerboom zegt dat hulpdiensten het drukker hebben gehad dan andere jaren.
'Nooit normaal'
Exacte cijfers zijn er nog niet, maar in een interview met de NOS zegt Akerboom dat hij verwacht dat er meer incidenten waren dan de afgelopen jaren. Hij noemt het onacceptabel dat er ook dit jaar weer geweld is gebruikt tegen hulpverleners.
"Ze werden belaagd bij het blussen of werden bekogeld met vuurwerk en stenen, ook weer afgelopen nacht. Dit mag nooit normaal worden." De korpschef pleit voor grote gezamenlijke evenementen, een verbod op onveilig vuurwerk en het strenger straffen van raddraaiers.
De fatale flatbrand in Arnhem noemt Akerboom schokkend. Een vader en zoon kwamen vannacht om het leven bij de brand, die waarschijnlijk is ontstaan door vuurwerk. Twee verdachten, jongens van 12 en 13 jaar, zijn aangehouden.
Hier zie je beelden van de brand in Arnhem:
Brandweer Nederland zegt in een persbericht dat het aantal incidenten in veertien regio's gelijk bleef of daalde. In elf regio's was er een stijging zichtbaar.
Het totaal aantal meldingen was 4340, volgens de brandweer 118 meer dan bij vorige jaarwisseling. Iets meer dan de helft van alle meldingen vond plaats in de vier grote steden en omgeving.
De Oudejaarsnacht in Den Haag is volgens de gemeente zeer druk, maar zonder grote incidenten verlopen. De situatie in deze stad kreeg extra aandacht vanwege aanhoudende ongeregeldheden in sommige wijken in de aanloop naar Oud en Nieuw. Afgelopen nacht werden er 44 aanhoudingen verricht.
Er waren 33 autobranden, vijf meer dan vorig jaar, en de brandweer is 608 keer uitgerukt. In een aantal gevallen was er sprake van geweld tegen of het bedreigen van hulpverleners en journalisten.
Amsterdam: meer geweld tegen hulpverleners
De gemeente Amsterdam zegt dat de politie meer arrestaties heeft verricht dan vorig jaar. Ook zijn er vermoedelijk meer meldingen binnengekomen, maar precieze cijfers zijn nog niet bekend. De sfeer tegenover hulpverleners was volgens de gemeente geregeld grimmig.
Het geweld tegen brandweerlieden, ambulancemedewerkers en agenten is volgens de gemeente gestegen. Agenten raakten vooral gewond door mensen die zich verzetten tegen hun arrestatie of doordat er vuurwerk naar de politie werd gegooid. In de Burgemeester van Leeuwenlaan in Amsterdam Nieuw-West trad de politie op tegen een groep van honderd jongeren die brand stichtte.
De politie-eenheid Rotterdam meldt dat er 59 mensen zijn gearresteerd. Dat gebeurde onder meer in Rotterdam en Dordrecht. Twee mensen raakten zwaargewond. In zeven gevallen waarin agenten werden belaagd zijn er arrestaties verricht.
Ook de brandweer in deze regio had het druk, hoewel er geen grote incidenten waren. De algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond meldt dat er 709 brandweerincidenten waren:
Ook het Oogziekenhuis in Rotterdam had een drukke nacht. Aan tien ogen is blijvend letsel vastgesteld, zei een kinderoogarts in het NOS Radio 1 Journaal. Na 23.30 uur werden er achttien slachtoffers binnengebracht. Dat is volgens het ziekenhuis ruim een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.
In Utrecht zijn volgens de politie 38 mensen aangehouden. De ME heeft op een aantal plekken in de stad ingegrepen om de orde te herstellen. 23 arrestanten waren minderjarig.
Een agent liep een gescheurd trommelvlies op toen er met zwaar vuurwerk werd gegooid. Een andere persoon die daarbij betrokken was is met verwondingen aan het gezicht naar het ziekenhuis gebracht.
Ook in Vianen in de gemeente Vijfheerenlanden werden agenten en omstanders bekogeld met vuurwerk. Ook daar werd de brandweer gehinderd bij het blussen van autobranden.