Rutte: het zijn pittige weken en dat gaat nog wel even door
"Het zijn moeilijke, pittige weken. Voor het land, de partij, voor mij persoonlijk, maar vooral voor de Nederlanders. Dat is niet zomaar afgelopen, dat gaat nog wel even door." Met die waarschuwing begon premier Rutte zijn toespraak op de VVD-ledenbijeenkomst in Arnhem. Hij doelde daarmee op de maatregelen die het kabinet heeft genomen en nog gaat nemen om de stikstofproblemen het hoofd te bieden.
Voor Rutte zit de pijn niet zozeer in het verlagen van de maximumsnelheid van 130 naar 100 op veel snelwegen. "De pijn zit bij de beelden van het Malieveld, en dat zoveel boeren en bouwers zich genoodzaakt voelen daarnaartoe te trekken."
Dat toont volgens de premier aan dat het kabinet er niet in is geslaagd de mensen te overtuigen "voor wie we het doen. Dat zijn de mensen in de witte busjes die om zes uur 's ochtends bij het tankstation aan de koffie staan."
De VVD moet niet weglopen voor beslissingen die misschien slechte peilingen opleveren, zei Rutte. "Als een maatregel nodig is om banen te behouden, zijn de peilingen even niet zo belangrijk."
Het kabinet heeft nog meer maatregelen in petto om de neerslag van stikstof in de natuur te beperken. "U zal niet alles leuk vinden", zei Rutte tegen zijn partijgenoten. "Maar als we de straat op gaan om uit te leggen waarom we het doen, ben ik ervan overtuigd dat we bij de verkiezingen in 2021 weer het vertrouwen van de kiezer zullen krijgen."
Bloedirritant
VVD-fractievoorzitter Dijkhoff benadrukte eerder dat zijn partij voldoende heeft gepresteerd om trots op te zijn. Hij vindt, net als Rutte, dat de VVD niet moet weglopen voor lastige maatregelen, hoewel hij wel "baalde" van de uitspraak van de Raad van State, die een einde maakte aan het bestaande stikstofbeleid en het kabinet dwong tot de strenge maatregelen.
"Dat mensen steeds naar de rechter stappen is vaak ook bloedirritant." Maar het is volgens Dijkhoff ook een mooi liberaal principe dat mensen de rechter kunnen inschakelen om de regering op de vingers te tikken.
Wel vindt hij dat het kabinet daar beter op voorbereid had moeten zijn. "Als we weten dat dat vaker voorkomt, mogen mensen van politici verwachten dat ze rekening houden met zo'n uitslag en plannen hebben klaarliggen."