Akkoord over nieuwe verkiezingen in Bolivia
De interim-regering in Bolivia en de partij van de afgetreden president Evo Morales hebben afgesproken verkiezingen uit te schrijven. Op die manier moet de rust na weken van protesten en geweld in het land terugkeren. Een datum is nog niet vastgesteld.
Morales stapte zondag op als president en vluchtte vervolgens naar Mexico, dat hem asiel had aangeboden. Zijn positie was onhoudbaar geworden na grote onrust over mogelijke fraude bij de verkiezingen. Morales houdt zelf vol dat hij het slachtoffer is van een staatsgreep.
Aanhangers van Morales gingen na het het vertrek de straat op:
Dinsdag riep oppositieleider Jeanine Áñez zichzelf uit tot interim-president. Na het aftreden van Morales was er een machtsvacuüm ontstaan. Tegelijk met Morales traden ook diens vicepresident en de voorzitters van de senaat en het Lagerhuis af.
Voor Áñez stonden nieuwe verkiezingen bovenaan haar takenlijst. Na uitgebreid overleg heeft de partij van Morales daar nu mee ingestemd. De voormalige president mag zelf niet meedoen aan de verkiezingen. Hij is al drie opeenvolgende termijnen president geweest, zei Áñez op een persconferentie, en dat is het maximum.
Plunderingen
Gisteren braken er opnieuw gewelddadige protesten uit in Bolivia. Aanhangers van beide kampen raakten met elkaar slaags. De politie zette traangas in om groepen uit elkaar te drijven die met stenen gooiden. Bij demonstraties op verschillende plekken in het Zuid-Amerikaanse land werden branden gesticht en winkels geplunderd.
Morales, die sinds 2006 aan de macht was, won vorige maand de presidentsverkiezingen. Van alle kanten werd hij beschuldigd van fraude. Hij had al beweerd dat er nieuwe verkiezingen zouden komen, toen afgelopen weekend de politie en het leger tegen hem partij kozen. Daarop trad Morales af en vertrok naar Mexico.