President Morales spreekt in Cochabamba zijn aanhang toe
NOS NieuwsAangepast

Morales wint verkiezingen Bolivia, zorgen in internationale gemeenschap

Volgens de kiescommissie van Bolivia heeft zittend president Morales de verkiezingen in het land gewonnen. Met 99,99 procent van de stemmen geteld staat Morales op 47,07 procent van de stemmen. Dat is ruim 10 procentpunt meer dan zijn belangrijkste rivaal Mesa, waarmee de voorsprong van Morales voldoende is om meteen in de eerste ronde de verkiezingen te winnen.

De uitslag is nog niet definitief, omdat er zo'n 500 stemmen in het Boliviaanse Amazonegebied nietig zijn verklaard vanwege "onregelmatigheden". De mensen in deze regio moeten waarschijnlijk volgende week zondag opnieuw naar de stembus. Dat zal alleen weinig aan de einduitslag veranderen, aldus een woordvoerder van de kiescommissie.

Direct na de uitslag liet Mesa weten zijn nederlaag niet te erkennen. Hij riep aanhangers op om de straat op te gaan en te demonstreren, net zoals ze de afgelopen dagen deden. Met name in de stad Santa Cruz is het onrustig, daar heeft de oppositie veel aanhang.

De politie schoot met rubberen kogels en probeerde de demonstranten uiteen te drijven met een waterkanon:

'Ik wil niet leven in een dictatuur'

Vanwege de verkiezingen is het sinds zondag onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. De onlusten begonnen nadat de Boliviaanse kiescommissie het tellen van de stemmen maandag zonder uitleg had gestaakt. Morales en Mesa hadden toen ongeveer evenveel stemmen. Na bijna een dag werd het tellen hervat, waarna Morales plots een vele grotere voorsprong had.

Volgens tegenstanders van de president was er bij het tellen gefraudeerd. Onder anderen de vicepresident van de kiescommissie stapte op. Hij zei dat de beslissing om te stoppen met het tellen van de stemmen achter zijn rug was genomen.

Morales claimt overwinning

Morales, die sinds 2006 aan de macht is, ontkende dat er sprake was van fraude en beschuldigde zijn tegenstanders van het beginnen van een staatsgreep. Gisteren riep hij zichzelf al uit tot winnaar van de verkiezingen. Volgens hem is alles volgens de regels gegaan.

De Verenigde Staten, Colombia, Argentinië en Brazilië vroegen Bolivia mee te werken met onafhankelijke verkiezingswaarnemers. De vier landen zeiden verder "diep bezorgd" te zijn over de situatie in het land, aldus het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) wil dat er een tweede ronde komt. De EU heeft zich achter dat standpunt geschaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl