Voorlopig nog geen duidelijkheid over stikstofaanpak
Het kabinet en de provincies hebben meer tijd nodig om duidelijkheid te geven over de aanpak van de stikstofproblemen. Dat laat minister Schouten van Landbouw weten na overleg met de provincies.
Uiterlijk 1 december zullen rijk en provincies met een nadere invulling komen, aldus Schouten. "Ik ben de meest ongeduldige persoon zo ongeveer nu in Den Haag, maar we moeten dit ook zorgvuldig doen."
De overheden moeten met nieuw beleid komen sinds de Raad van State eind mei een streep zette door het vergunningenbeleid. De Raad oordeelde dat kwetsbare natuurgebieden niet beschermd zijn.
Begin deze maand presenteerde Schouten een concept aan de hand waarvan provincies vergunningen kunnen verlenen. Rijk en provincies legden de afspraken enigszins verschillend uit. De uiteindelijke regels van provincies gingen verder en stuitten vooral in de landbouw op enorm verzet. Een aantal provincies trok de maatregelen na de boerenprotesten in.
'Juridisch onhoudbaar'
Juristen en wetenschappers zeiden gisteren in een hoorzitting tegen partijen in de Kamer dat de kabinetsplannen om de stikstof terug te dringen juridisch onhoudbaar zijn. Ook is er kritiek op de reken- en meetmodellen.
Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de stikstofproblematiek. Partijen dringen aan op snelle maatregelen zodat er meer duidelijkheid komt en bouwprojecten weer van start kunnen gaan.
VVD en CDA benadrukten in het debat dat ze boeren niet willen dwingen om te stoppen.
Door de grote hoeveelheid stikstof die neerdaalt, staat de biodiversiteit in kwetsbare natuurgebieden in Nederland al jaren onder druk. Plantensoorten nemen in aantal af, waardoor vogels en insecten uit de gebieden verdwijnen.
Bij de presentatie begin deze maand werd duidelijk dat het kabinet honderden miljoenen zal uittrekken om de problemen op te lossen.
Het geld is onder meer bedoeld voor natuurherstel en voor het uitkopen van boeren die willen stoppen met hun bedrijf en om de bouw aan de gang te houden.
In deze video legt NOS op 3 uit waarom Nederland in de ban is van stikstof: