Haga Lyceum krijgt nog twee dagen, anders geldkraan dicht
Het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam krijgt per december geen geld meer van de overheid, tenzij binnen twee dagen alsnog een interim-bestuurder wordt aangesteld en het huidige bestuur is afgetreden. Minister Slob schrijft aan de Tweede Kamer dat het schoolbestuur niet heeft voldaan aan zijn eisen. Voor vandaag had er een interim-bestuurder moeten zijn aangesteld, maar dat is niet gebeurd.
Wel is er nog een opening gegeven om voor donderdag 12.00 uur alle taken en bevoegdheden alsnog over te dragen aan een interim-bestuurder. "Dat zou tot aanpassing van het besluit kunnen leiden", schrijft Slob. Het Haga Lyceum heeft een interim-bestuurder voorgedragen die beschikt over algemene kennis van en ervaring met onderwijs, heeft de onderwijsinspectie geoordeeld.
Het schoolbestuur kan de betreffende bestuurder, Marcel Heuver, naar eigen zeggen echter nog niet installeren omdat hij geen moslim is. De school moet eerst de statuten wijzigen en dat kan nog een aantal weken duren, zei het bestuur vanochtend in de Volkskrant. Minister Slob noemt het onterecht dat de school zich op deze administratieve belemmeringen beroept.
Volgens directeur-bestuurder Soner Atasoy weet de minister dat de statuten niet voor donderdag kunnen worden gewijzigd. "De minister vraagt ons eigenlijk om de wet te overtreden met deze nieuwe deadline." Volgens Atasoy heeft de medezeggenschapsraad aangegeven dat er zes weken nodig zijn om de statuten te wijzigen.
De school heeft volgens de directeur alles in werking gesteld om het interim-bestuur aan te stellen. "Op 9 oktober is de voordracht officieel goedgekeurd door de minister en diezelfde dag ben ik naar de notaris gegaan. Maar we kunnen geen ijzer met handen breken."
Het Haga Lyceum gaat nu in beroep bij de Raad van State tegen het besluit van de minister om de bekostiging stop te zetten. Er loopt ook nog een andere beroepszaak van de school, tegen een rapport van de onderwijsinspectie. Op dat kritische rapport volgde de eerdere aanwijzing van Slob waarin hij het bestuur dwingt tot opstappen. Die zaak dient op 11 november.
Wanbeheer
Slob zet met het besluit zijn in juli aangekondigde ingrijpen door omdat het bestuur volgens de onderwijsinspectie de school en leerlingen schade toebrengt. Er is sprake van financieel wanbeheer en het 'burgerschapsonderwijs' is ondermaats, vindt de inspectie. De waarden van de democratie en de rechtsstaat zouden leerlingen niet worden bijgebracht.
Ook neemt het schoolbestuur volgens de inspectie geen afstand van mensen met een omstreden, radicale reputatie.