'Constructief' overleg tussen brexit-onderhandelaars EU en VK
Brexit-onderhandelaars Michel Barnier en Stephen Barclay hebben namens de EU en het Verenigd Koninkrijk in Brussel "constructief" overlegd over een mogelijke brexit-deal.
"We werken toe naar een overeenkomst", zei een EU-woordvoerder. Ook een Britse woordvoerder noemde de gesprekken constructief. Barnier benadrukte wel dat er waakzaamheid, vastberadenheid en geduld nodig zijn. "Want de brexit is als het beklimmen van een berg."
Bronnen melden aan persbureau Reuters dat Barnier inmiddels toestemming heeft gekregen van de 27 EU-lidstaten om weer om de tafel te gaan met de Britten, omdat er een "tunnel met een heel zwak licht aan het einde" is.
EU-topman Donald Tusk schreef eerder vandaag van de Ierse premier Varadkar "veelbelovende signalen" te hebben gekregen over een mogelijke brexit-deal.
"En zelfs de kleine kans moeten we benutten", zei Tusk op Twitter over het voorkomen van een vertrek van het VK uit de EU zonder overeenkomst.
Wel benadrukt de voorzitter van de Europese Raad dat hij van de Britten nog geen "realistisch, bruikbaar" voorstel heeft ontvangen.
Eigenlijk was Tusk van plan om vandaag wereldkundig te maken dat hij geen heil meer zag in een snelle deal. Maar de ontmoeting tussen de Ierse premier Varadkar en de Britse premier Johnson van gisteren heeft hem van mening doen veranderen.
Na dat overleg zei Varadkar hoopvoller te zijn geworden over een brexit-akkoord voor de deadline op 31 oktober, zonder details prijs te geven over wat hij met Johnson had besproken.
Backstop
Ierland speelt een sleutelrol in de brexit-onderhandelingen. Grootste twistpunt is de backstop, oftewel de garantie dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland ook na de brexit open blijft.
Er wordt gevreesd dat een harde grens met strenge controles onder meer kan leiden tot het oplaaien van het geweld in Noord-Ierland tussen protestanten en katholieken.
Johnson wil het liefst geen backstop, omdat hij vindt dat zijn land in die constructie eigenlijk nog verbonden blijft aan de EU. Begin deze maand presenteerde hij op het partijcongres van de Conservatieven in Manchester nog een nieuw brexit-voorstel.
Daar werd negatief op gereageerd in de EU. In Johnsons plan blijft Noord-Ierland na de brexit weliswaar tijdelijk deel uitmaken van de Europese interne markt voor goederen, maar wordt het wel buiten de douane-unie van de EU geplaatst. Daarmee zou er alsnog een harde grens komen.