Nieuwe campagne: praat erover als je twijfelt over je geaardheid
Staatssecretaris Blokhuis wil dat het makkelijker wordt voor jongeren om over hun seksuele geaardheid te praten. Vandaag is het Coming Out Dag en Blokhuis grijpt die dag aan om een campagne te lanceren om het onderwerp "beter bespreekbaar" te maken. Volgens de staatssecretaris denken jongeren die het gevoel hebben dat ze homo, lesbisch, bi, non-binair of transgender zijn vier tot vijf keer vaker over suïcide dan hun heteroseksuele leeftijdgenoten.
"Door over je zoektocht en onzekerheden te praten bij het ontdekken van je seksuele oriëntatie kunnen we levens redden", vindt Blokhuis. In de campagne worden jongeren onder de hashtag #kweetnie bereikt met de boodschap dat het niet erg is om te twijfelen. Ook vertellen bekende influencers hun verhaal.
Verder is de website www.iedereenisanders.nl vernieuwd. Die site biedt begrip en geeft feitelijke informatie, ook voor ouders. Ook zijn er verhalen te lezen van andere lhbti'ers. Staatssecretaris Blokhuis zei vanochtend dat bijvoorbeeld in traditioneel islamitische en christelijke families mensen moeite hebben met het idee dat jongeren "anders" kunnen zijn.
"Ik zie het als een taak om juist die mensen ervan te overtuigen dat het goed is dat jongeren zichzelf zichzelf kunnen zijn. Iedereen moet kunnen meedoen: het is een appèl op de hele samenleving; niet voor niks wapperen vandaag op alle ministeries de regenboogvlaggen", voegde Blokhuis eraan toe.
De ChristenUnie-staatssecretaris herhaalde dat hij voor het homohuwelijk is: "Mijn partij heeft daar een ander standpunt over. Ik vind dat het aan mij is om dat op de agenda te zetten."
Jayson (23) is transgender en is één van de mensen die hun verhaal delen voor de campagne:
Op Coming Out Dag zijn er diverse acties. Zo hijsen ministeries, gemeenten en provincies de regenboogvlag en zebrapaden worden "regenboogpad''. De dag is bedoeld om te laten zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht seksuele geaardheid.