Door Turkije gesteunde Syrische strijders
NOS Nieuws

Turken claimen succes bij offensief, maar anderen spreken dat tegen

De bombardementen in Noordoost-Syrië gaan door. Volgens de Turkse minister van Defensie boeken de Turkse troepen vooruitgang tegen Koerdische strijders en zijn de "vooraf aangewezen doelen" veroverd.

Bij het statement werd geen bewijs geleverd, er werd alleen een korte video van troepen in actie getoond. "De operatie gaat verder zoals gepland", aldus de minister.

Dat de Turkse strijdkrachten oprukken, wordt tegengesproken door een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Zij zeggen dat de Turkse troepen vannacht niet veel vooruitgang hebben geboekt en dat Koerdische strijders aanvallen van de Turkse troepen hebben afgeslagen. Ook deze bewering werd niet met enig bewijs ondersteund.

'Veilige zone'

Turkije zegt dat het van plan is om een 'veilige zone' te creëren. Uiteindelijk zou het doel zijn om 2 miljoen Syrische vluchtelingen die nu in Turkije verblijven naar de regio te sturen. Volgens Koerden komt dit neer op een etnische zuivering, omdat het gaat om Arabieren die het Koerdische gebied zouden gaan bevolken.

Koerden in Nederland willen dat de Nederlandse overheid iets doet. Ze hebben zaterdag een demonstratie aangekondigd op het Malieveld in Den Haag.

Doden en gewonden

Gisteren lanceerden de Turkse strijdkrachten een offensief in het grensgebied. Turkije beschouwt de Koerdische YPG die het gebied eerder veroverde op IS als terroristen. De aanval wordt internationaal, ook door Nederland, sterk veroordeeld.

Bij luchtaanvallen, artilleriebeschietingen en het grondoffensief in het noordoosten van Syrië zijn doden en gewonden gevallen. Maar de berichtgeving over de precieze aantallen loopt uiteen.

Zeker 181 militaire doelen zijn volgens de Turkse autoriteiten onder vuur genomen. Persbureau AP meldt dat zeker zes Syrische grensplaatsen zijn getroffen, verspreid over een gebied van minstens 400 vierkante kilometer. Over aantallen slachtoffers is volstrekt geen zekerheid.

De Koerdische zender Rudaw TV filmde hoe inwoners van Serekanie ( de Koerdische naam van Rad al-Ayn) gisteren de stad ontvluchtten te midden van de rookwolken.

Koerdische zender over vluchtende inwoners

'IS-Beatles verplaatst'

De VS heeft twee beruchte IS-gevangenen uit Syrië gehaald, melden persbureaus op basis van anonieme functionarissen. Het zou gaan om de twee laatste 'IS-Beatles'. Dat waren vier strijders van Islamitische Staat die samen zeker 27 executies uitvoerden. Ze kregen de bijnaam vanwege hun Britse accent.

Eerder liet president Trump al weten dat sommige gevangen genomen IS-strijders zijn overgeplaatst. Dit om te voorkomen dat ze kunnen ontsnappen tijdens de gevechten tussen het Turkse leger en de Koerdische milities.

Met steun van de VS bewaken de SDF momenteel duizenden IS-strijders. De internationale vrees is dat de Koerdische strijders die bewaking een lagere prioriteit geven, omdat ze zich in de steek gelaten voelen door hun bondgenoot. Volgens de VS hebben sommige Koerdische strijders de gevangenissen verlaten om te strijden tegen de Turkse invasie, maar het zou gaan om kleine aantallen.

Mogelijk is bij het bombardement op de stad Qamishli ook een gevangenis geraakt waar IS-strijders worden vastgehouden.

Overtreding internationale wetten

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de Turkse aanval op het noordoosten van het land. Het ministerie noemt het een schandalige overtreding van internationale wetten.

De Arabische Liga komt zaterdag bijeen in Caïro om de escalatie in Noord-Syrië te bespreken, meldt nieuwszender Al Jazeera. Vandaag vergadert de VN-veiligheidsraad achter gesloten deuren over het conflict.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov beschuldigt de VS van gevaarlijk spel. Door eerst een "quasi-staat" te creëren voor de Koerden in Noord-Syrië en vervolgens de steun in te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl