Zittingen moordbende Taghi niet toegankelijk voor pers en publiek
De zittingen in de grote liquidatiezaak tegen Ridouan Taghi en zijn medeverdachten zijn dinsdag en donderdag niet toegankelijk voor pers en publiek. De rechtbank in Amsterdam heeft dat bekendgemaakt naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond in de zaak.
"De implicaties van deze gebeurtenis zijn op dit moment nog niet volledig te overzien", schrijft de rechtbank in een persbericht. Verder wordt het besluit niet toegelicht.
De zittingen in de Marengo-liquidatiezaak zijn in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Ze zijn niet te volgen op een scherm buiten de rechtszaal.
Voortvluchtig
Hoofdverdachten Ridouan Taghi en zijn rechterhand Said Razzouki in die zaak gelden als de meest gezochte criminelen van Nederland. Ze zijn voortvluchtig en worden verantwoordelijk gehouden voor een lange reeks liquidaties. Taghi houdt zich mogelijk op in het buitenland.
De politie riep in juli al vakantiegangers op om in het buitenland uit te kijken naar Ridouan Taghi en Said Razzouki. Zo ziet Taghi er mogelijk nu uit:
Na de moord op advocaat Wiersum zijn diverse maatregelen getroffen om advocaten, officieren van justitie en rechters in de zaak te beveiligen.
'Principieel onjuist'
In een reactie op het besluit van de rechtbank laten de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren weten benieuwd te zijn hoe de pers toch zijn werk kan doen. "Juist in dit soort tijden moeten we staan voor de fundamenten van de democratie. De openbare rechtsspraak is er daar één van", benadrukken ze.
"Ik snap het besluit menselijkerwijs, maar principieel is het niet juist", licht NVJ-secretaris Thomas Bruning toe. "Het is belangrijk dat journalisten hun werk kunnen doen, juist in een zaak als deze."
Onlangs spanden onder meer de NVJ en het Genootschap een rechtszaak aan toen de schouw in de zaak van Nicky Verstappen in verband met de veiligheid ontoegankelijk was voor pers. "Dat vonden we onzin, hoezo 'in verband met de veiligheid?", zegt Bruning.
Naar aanleiding van de moord op Wiersum hebben de NVJ en het Genootschap binnenkort een afspraak met minister Grapperhaus over de veiligheid van journalisten.
Zeldzaam
De Raad voor de rechtspraak benadrukt niet betrokken te zijn geweest bij de beslissing van de Amsterdamse rechtbank. Het komt volgens een woordvoerder niet vaak voor dat pers en publiek niet welkom zijn. Om de orde en veiligheid in de zittingszaal te garanderen, kan een rechter op elk moment beslissen dat ze niet welkom zijn, zegt ze.
"Media kunnen bijvoorbeeld geweerd worden uit onderzoeksbelang, vanwege specifieke inhoud die moet worden besproken of vanwege een heel kwetsbare verdachte", legt de woordvoerder uit. Het publiek wordt volgens haar soms geweigerd wanneer wordt gevreesd voor geweld of onrust in de zaal.