Grapperhaus na overleg over moord Wiersum: 'Angstgevoelens kwalijk'
Justitieminister Grapperhaus heeft vanochtend "hele goede gesprekken" gevoerd met vertegenwoordigers van het OM, de Raad voor de Rechtspraak en de Orde van de Advocaten. Hij had de drie spoedoverleggen ingelast vanwege de moord op advocaat Derk Wiersum, gisteren.
De minister heeft in de gesprekken onder meer uiteengezet hoe het speciale beveiligingsteam onder auspiciën van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wordt georganiseerd. Dat team moet onder meer advocaten gaan beveiligen.
Volgens Grapperhaus wordt de beveiliging centraler dan voorheen georganiseerd, "zodat we meteen de juiste actie kunnen ondernemen". Meer details wilde de minister niet geven. "Want dit is natuurlijk uiterst vertrouwelijk."
Dat zei de minister vanochtend na de spoedoverleggen:
Advocaat Wiersum werd gisteren voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. De schutter is nog voortvluchtig. Mogelijk is de advocaat vermoord vanwege het bijstaan van Nabil B., de kroongetuige in het proces tegen Ridouan Taghi en Said Razzouki.
Zij worden verdacht van verschillende moorden en liquidaties en zijn momenteel voortvluchtig. Eerder werd ook al de broer van B. geliquideerd.
Grapperhaus zei vanochtend te begrijpen dat veel strafrechtadvocaten momenteel angstgevoelens hebben. "En dat is kwalijk", aldus Grapperhaus. "Maar we moeten door en we trekken hierin echt samen op."
Bekijk hier een overzicht van de gebeurtenissen en de reacties na de moord op Wiersum:
Premier Rutte noemde de moord op Wiersum bij de opening van de Algemene Beschouwingen vanochtend "afschuwelijk" en "een aanslag op onze rechtsstaat".
OM-hoofdofficier Westerbeke zei gisteravond in Nieuwsuur dat er kort na de moord op Wiersum meteen "diverse maatregelen" waren getroffen om advocaten, officieren van justitie en rechters in de zaak tegen Taghi te beveiligen.
Verder zei Westerbeke dat er met Wiersum was gesproken over zijn veiligheid, maar hij benadrukte dat er niet rekening werd gehouden met een moordaanslag. Het OM wil wel met kroongetuigen blijven werken. "Anders komen we in strafzaken niet verder", aldus Westerbeke.
Vandaag hangen op alle gerechtsgebouwen en bij de Raad voor de rechtspraak de vlaggen halfstok. "Deze gebeurtenis is naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging van onze rechtsstaat", schrijft de Raad voor de rechtspraak. Daarnaast overleggen advocaten vandaag over een gezamenlijke actie vanwege de moord op Wiersum, zoals een stille tocht.
Op verschillende plekken wordt stilgestaan bij de dood van Wiersum: