NOS Nieuws

AfD in Oost-Duitsland veel populairder dan in westen: hoe komt dat?

Morgen mogen de inwoners van twee Oost-Duitse deelstaten, Saksen en Brandenburg, naar de stembus. Daar wordt met spanning naar uitgekeken, vooral omdat de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) er weleens de grootste zou kunnen worden.

Winnen gaat de partij sowieso. Uit eerdere landelijke, Europese en lokale verkiezingen is al gebleken dat AfD in het oosten van Duitsland - in de deelstaten die tot 1990 de DDR vormden - veel populairder is dan in het westen.

Duitse media zijn al een tijdje op zoek naar een verklaring voor die populariteit. Correspondent Judith van de Hulsbeek ging in de oostelijke deelstaten in gesprek met mensen die op AfD gaan stemmen, overwegen dat te doen of in hun omgeving horen waarom mensen een stem op de partij overwegen.

Als reden voor hun stem noemen inwoners vaak de 'vluchtelingenpolitiek van Merkel' en een daarmee samenhangend gevoel van onveiligheid. Maar ook de verschillen die er dertig jaar na de val van de muur tussen Oost- en West-Duitsland nog steeds zijn, spelen een rol.

Een greep uit de persoonlijke verhalen die Van de Hulsbeek optekende:

Kirstin Jesse en Sandra Christoph hopen op meer werk en voorzieningen voor jongeren

Veel vrienden van Kirstin Jesse en Sandra Christoph zijn naar het westen verhuisd, omdat ze hier geen goede baan konden vinden. "Het is heel belangrijk dat er meer werk komt. Er is hier voor de jeugd ook niks te doen. Een bioscoop of een mooi zwembad, daar zou de stad voor moeten zorgen. Maar ik geloof dat AfD vooral veel stemmen krijgt omdat er na 2015 zoveel buitenlanders naar Duitsland zijn gekomen. Die zouden zich meer moeten aanpassen."

Gerd Lesche constateert grote inkomensverschillen tussen West- en Oost-Duitsland

Volgens Gerd Lesche heb je niets te zoeken in Brandenburg als je hier als jong mens een bestaan wil opbouwen. "Het is een schande wat de jonge mensen hier verdienen. De lonen liggen veel lager dan in het westen. Je zou wel gek zijn als je hier voor veel minder geld hetzelfde werk gaat doen."

Inge Heinrich stemt op AfD vanwege de vluchtelingenpolitiek

De dochter van Inge Heinrich heeft twintig jaar in Leipzig gewoond. "Maar nu verhuist ze terug naar ons dorp, omdat ze zich daar niet meer veilig voelt. Ja, inderdaad, door alle asielzoekers. Nu hoop ik dat ze hier ook haar draai vindt, en dat ze werk vindt. Ik houd van mijn heimat en ik wil dat die ook hetzelfde blijft voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ik denk dat AfD daar de juiste partij voor is. In de gevestigde partijen geloof ik niet meer, die hebben dertig jaar de tijd gehad."

Kathleen Wendland ziet op het platteland veel leegloop

"Bij ons op het platteland zijn de afgelopen dertig jaar veel winkels gesloten", vertelt Kathleen Wendland. "Supermarkten, bakkers, slagers. Ik rijd met een mobiele slagerij naar de mensen toe. In de dorpen wonen veel ouderen die niet meer zelf durven of kunnen rijden, voor hen zijn wij vaak de enige mogelijkheid om zelf inkopen te doen. Ook zijn ze blij met de aanspraak. Over politiek gaat het niet vaak, maar je merkt wel dat de mensen bang zijn dat het nog slechter wordt. Daarom kiezen ze nu een andere partij dan waar ze eerder op stemden."

Correspondent Wouter Zwart bezocht de mobiele slagerij van Wendland en sprak met haar klanten:

'Ik zou niet weten waar nog dorpen met winkels zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl