Honderd brexitbedrijven naar Nederland, is dat veel?
De datum van brexit, eind oktober, komt dichterbij en steeds meer bedrijven nemen vanwege de aanhoudende onrust het besluit om naar Nederland te komen. Een lichtpuntje dus, in de verder voor ons land economisch vooral ongunstige brexitvooruitzichten. Op dit moment staat de teller van de Nederlandse brexitbuit op 98.
Wat betekent dat voor de Nederlandse economie?
Is dat veel, 98 bedrijven?
In 2017 kwamen 18 bedrijven vanwege brexit naar Nederland, eind 2018 was de teller opgelopen tot 60 bedrijven, en nu zijn dat er bijna 100. Het gaat dus steeds sneller.
Vorig jaar kwamen er in totaal 372 bedrijven naar Nederland. Dat er nu in minder dan twee jaar tijd 100 bedrijven zijn bij gekomen, alleen vanwege brexit, is dus substantieel.
Nederland is niet het enige land waar Britse ondernemingen zich vestigen vanwege brexit. Andere populaire landen zijn Ierland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Ons land is vooral populair binnen de gezondheidssector, de creatieve industrie, financiële dienstverlening en logistiek.
Levert het ook banen op?
Dat de komst van de ondernemingen zorgt voor extra banen in Nederland, staat vast. Een voorbeeld daarvan is het Britse bedrijf Vitesse PSP. Het verzorgt betalingen voor grote bedrijven.
In principe kan dat overal vandaan, maar je hebt een vergunning in een EU-lidstaat nodig om in de unie actief te zijn. "Die vergunning hebben we straks niet meer als Engeland de EU verlaat", legt André Buis uit, de Nederlandse directeur van het bedrijf. Speciaal daarom opende het een vestiging in Rotterdam.
Onze Engelse directeuren hadden geen zin om permanent in Nederland te gaan wonen.
Op dit moment werken er nog maar drie mensen bij de vestiging in Rotterdam, maar binnenkort worden er naar verwachting nog zeker tien Nederlanders aangenomen, vertelt Buis. Het is overigens geen toeval dat hij Nederlander is: "Het is een eis dat de directeuren in Nederland zijn gevestigd. En onze Engelse directeuren hadden geen zin om permanent in Nederland te gaan wonen."
Ons land viel om meerdere redenen in de smaak bij dit bedrijf. Buis: "Nederlanders spreken goed Engels, Nederland is een internationaal georiënteerd land, gericht op een sterke financiële markt en met een groot afzetgebied. We zien hier een heleboel interessante klanten met wie we zaken kunnen doen."
Ook de bereikbaarheid speelt een belangrijke rol. "Londen is vanuit Rotterdam echt heel makkelijk te bereiken. Je bent er in een uurtje vliegen. Dan nog een half uurtje met de trein en je bent op kantoor. Anderhalf uur reistijd is voor ons een prima optie."
De eerste zestig bedrijven die vanwege brexit naar Nederland zijn gekomen, hebben volgens de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) 2500 banen opgeleverd. Hoeveel banen erbij komen door de recente veertig vestigingen in ons land wordt later bekendgemaakt. Overigens worden bedrijven die minder dan vijf banen meebrengen, niet meegenomen in de telling.
Profiteren er nog anderen?
Internationale scholen merken in ieder geval dat steeds meer mensen naar Nederland komen. "Deze mensen nemen hun gezin mee naar Nederland, en daardoor stijgt het aantal leerlingen", zegt Boris Prickarts. Hij is voorzitter van de koepelorganisatie van internationale basisscholen, de Dutch International Primary Schools.
Deze trend is al een paar jaar gaande, maar vanwege brexit ziet Prickarts de toename van het aantal leerlingen versnellen.
Ook bij sommige docenten op internationale scholen speelt het Britse vertrek uit de EU een rol. "Brexit was voor mij een belangrijke reden om weg te gaan uit Schotland", zegt Danielle Turner. Zij geeft les op de Amsterdam International Community School. "Ik zie om me heen dat meer mensen zo'n keuze maken."
Is het goed nieuws?
Onder de streep is brexit geen goed nieuws voor Nederland. Ons land drijft veel handel met het Verenigd Koninkrijk en de onrust binnen het internationale bedrijfsleven heeft slechte economische gevolgen. Eerder berekende de Algemene Rekenkamer dat een vertrek van de Britten zonder akkoord Nederland de komende jaren meer dan 2 miljard euro zal kosten.
De Britse bedrijven die naar Nederland komen hebben wel een positief effect, vanwege de extra banen en investeringen die ze meebrengen. Maar brexit blijft slecht nieuws voor Nederland, aldus de NFIA.