Ebola verspreidt zich verder in Congo
De autoriteiten in Congo bevestigen dat ebola zich verder verspreidt. Er is nu ook een besmetting vastgesteld in de plaats Walikale, zo'n 200 kilometer ten westen van Goma in door milities gecontroleerd gebied. De eerste gevallen van ebola werden vastgesteld bij Goma.
Ook een nieuwe besmetting in de provincie Zuid-Kivu wijst erop dat de ziekte zich verder verspreidt. Vorige week werd bekend dat een moeder en een kind in Zuid-Kivu besmet waren. Ze waren afkomstig uit een gebied met veel besmettingen in het noordoosten van het land en waren met het openbaar vervoer zo'n 700 kilometer naar het zuiden gereisd.
Sinds de zomer van vorig jaar zijn er in Congo 1900 mensen aan de gevolgen van ebola overleden. Vorige week werd bekend dat meer dan 90 procent van de patiënten de dodelijke ziekte kan overleven, op voorwaarde dat artsen er snel bij zijn.
Nieuwe fase
Maar dat is juist een probleem in Congo, zei internist Anna Simon van het Radboudumc vorige week tegen de NOS. De symptomen moeten vroeg worden herkend, besmettingshaarden liggen vaak in oorlogsgebied en hulpverleners worden ervan verdacht dat ze de ziekte juist verspreiden.
Wil je weten wat ebola met je doet, bekijk dan deze video:
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde op 24 juli 2018 dat de ebola-uitbraak in Congo voorbij was, maar een week later dook het virus toch weer op in de provincie Noord-Kivu. De WHO was daar niet verbaasd over. "We komen in een nieuwe fase waar epidemieën zich over grote gebieden verspreiden, met veel impact", zei een woordvoerder. In Zuid-Kivu is nu een team van het Rode Kruis om te zorgen dat de begrafenissen veilig verlopen en nabestaanden de overleden patiënten niet aanraken. Dat is een belangrijke bron van besmetting.
Dat komt volgens de WHO door klimaatverandering, de kap van regenwoud, conflicten en zwakke overheden. Deze factoren zorgen ervoor dat ziektes zich snel kunnen verspreiden.