Trump wil doodstraf voor daders aanslagen zoals in El Paso en Dayton
Als het aan de Amerikaanse president Trump ligt, wordt de wetgeving aangepast zodat daders van aanslagen zoals afgelopen weekeinde in de steden El Paso en Dayton makkelijker de doodstraf kunnen krijgen. "Zonder dat het proces vervolgens jaren duurt", aldus Trump.
Trump hoopt bij het wijzigen van die wetgeving op hulp van de Democraten. Dit zei hij vanuit het Witte Huis in een reactie op de aanslagen in de twee Amerikaanse steden, waarbij binnen 24 uur tientallen doden vielen.
De Amerikaanse president bezoekt El Paso komende woensdag, heeft de burgemeester van die stad bekendgemaakt. Waarschijnlijk gaat hij daarna naar Dayton. Het Witte Huis heeft de bezoeken nog niet bevestigd.
Meer zicht op 'mentally ill monsters'
Zaterdag kwamen in de Texaanse stad El Paso 20 mensen om het leven bij een aanslag in en rond een vestiging van Walmart. Vandaag liep het dodental op naar 22, twee gewonden zijn in het ziekenhuis overleden. Gisteren schoot een man negen mensen dood bij een bar in Dayton, in de Amerikaanse staat Ohio.
Volgens Trump moet er meer toezicht komen op sociale media en internet, zodat 'mentally ill monsters' eerder op de radar komen bij veiligheidsdiensten en desnoods preventief worden vastgezet. "Want internet is een gevaarlijke plek voor zieke geesten", aldus de president.
Daarnaast plaatste Trump kort voor zijn toespraak een tweet waarin hij media op het hart drukte "onbevooroordeeld" te berichten. "Anders worden de problemen alleen maar erger."
Zo plaatste de schutter in El Paso kort voor zijn daad op forumwebsite 8chan een manifest vol extreemrechtse teksten. Trump veroordeelde het mogelijke racistische motief achter die aanslag nadrukkelijk door te zeggen dat "deze sinistere ideologieën verslagen moeten worden".
Trump: "Met één stem moeten we racisme, onverdraagzaamheid en witte suprematie veroordelen. Er is geen plaats voor haat in Amerika."
Wapenwetgeving
Na de aanslagen laaide de discussie over de wapenwetgeving in de VS weer op. Gemiddeld komen er in het land elke dag 40 mensen om door vuurwapengeweld.
Tijdens zijn persverklaring ging Trump niet concreet in over het aanpassen van die wetgeving. Behalve door te zeggen dat "mensen die een groot risico vormen" geen toegang moeten krijgen tot vuurwapens. Hij zei dat het geweer zelf niet de trekker overhaalt, maar dat "geestelijke ziekte en haat" dat doet.
Saillante reactie Obama
Daar keek Trumps voorganger Barack Obama op een andere manier naar. De oud-president reageerde via Twitter opvallend uitgesproken op de aanslagen en de oorzaken die eraan ten grondslag zouden liggen. Volgens Obama is het tijd om op te staan tegen politici en strengere wapenwetten te eisen. Het was geen wondermiddel, erkende hij. "Maar het kan wel voorkomen dat een paar families te maken krijgen met hartzeer."
Zonder Trump bij naam te noemen, sprak hij zich verder uit tegen "leiders" die profiteren van een "klimaat vol angst, haat of die racistische sentimenten normaliseren". Volgens Obama was datzelfde klimaat het fundament van bijvoorbeeld de slavernij, de Holocaust en de genocide in Rwanda.