NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuizen in Honduras bezwijken onder dengue-virus

Ziekenhuizen in Honduras zijn prop- en propvol. Dat komt door de enorme toename van mensen die besmet zijn met het dengue-virus, dat de ziekte knokkelkoorts veroorzaakt. Het virus heeft 28.000 Hondurezen besmet, van wie er 54 zijn overleden. Onder de slachtoffers zijn relatief veel kinderen.

Het Hondurese ministerie van Gezondheid spreekt van de ergste epidemie in een halve eeuw. Van de 32 publieke ziekenhuizen kunnen er maar enkele de drukte aan.

"In meer tropische landen heeft het virus toegeslagen", zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, dat ziektes als dengue in de gaten houdt. "Er is wereldwijd een grote toename. Honduras staat er niet alleen voor."

In Brazilië zijn er zes keer zo veel patiënten als normaal. Ook in Mexico, Nicaragua, Vietnam en Thailand zijn er grote problemen. In de Filipijnen werd eerder deze maand een nationale waarschuwing uitgegeven; daar zijn dit jaar al bijna 500 doden gevallen.

"We zien de afgelopen jaren dengue steeds vaker de kop opsteken", zegt Timen. De reikwijdte van de ziekte zal de komende decennia groeien door klimaatverandering en verstedelijking, schreven wetenschappers vorige maand in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Microbiology. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat de ziekte zich makkelijker verspreidt, ook naar regio's waar de ziekte eerder niet voorkwam.

De landen waar dengue nu woedt, vallen al langer ten prooi aan de ziekte. "Ik denk niet dat dit een wezenlijk andere situatie is dan twintig jaar geleden", zegt Marieta Braks, insectendeskundige bij het RIVM. "Ik werkte tussen 2002 en 2003 in Rio de Janeiro. Alleen daar al waren in het muggenseizoen meer dan 150.000 gevallen van dengue."

De relatie tussen dit soort ziekten en klimaatverandering is ingewikkeld, zegt Braks. "De hoeveelheid muggen is heel belangrijk. Door klimaatverandering kan het natter worden, waardoor er meer muggen komen. Maar het kan ook droger worden, waardoor er juist minder muggen zijn."

Zelfs in de kapel van dit ziekenhuis in Honduras liggen dengue-patiënten

Volgens Braks is de alertheid op de ziekte toegenomen. "Mensen zijn na de uitbraak van het zika-virus heel erg geschrokken", zegt ze. In veel dezelfde landen als waar nu dengue voorkomt, was er in 2015 en 2016 een epidemie van zika.

Het Roberto Suazo Cordova Ziekenhuis in La Paz in Honduras, vlak bij hoofdstad Tegucigalpa, is overvol. "We hebben operaties moeten uitstellen omdat de operatiekamer vol ligt met dengue-patiënten", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis tegen persbureau AFP. "Ik heb in de twintig jaar dat ik hier werk nog nooit zoiets gezien."

In de houten kapel van het ziekenhuis zijn ook patiënten ondergebracht. Naast een kruisbeeld liggen tien vrouwen op bed met koorts, pijn in hun botten en braakneigingen. Ze liggen onder roze en blauwe muskietennetten, om verdere besmetting te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl