Recordboete van 5 miljard dollar voor Facebook vanwege privacyschandalen
Facebook heeft een megaboete van 5 miljard dollar (4,5 miljard euro) vanwege privacyschandalen opgelegd gekregen van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), de hoogste boete ooit die de FTC heeft uitgedeeld. Daarnaast moet Facebook de privacy van gebruikers gaan verbeteren. Zo komt er een onafhankelijk privacycommissie.
Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een boete aan het sociale medium uitgedeeld ter hoogte van 90 miljoen euro.
De FTC deed onderzoek naar Facebook onder andere door het Cambridge Analytica-dataschandaal. Hierdoor kwamen de gegevens van 87 miljoen gebruikers in verkeerde handen terecht. De FTC oordeelde dat Facebook tientallen miljoenen mensen heeft bedrogen door misleidende toelichtingen en instellingen. Hierdoor waren gebruikers niet op de hoogte hoe hun data gebruikt werden.
Voorzitter van de FTC Joe Simons liet weten dat de boete niet alleen is om te straffen maar ook om de hele privacycultuur van Facebook te veranderen om zo toekomstige overtredingen te voorkomen. Binnen de FTC waren de meningen verdeeld over de schikking. De Republikeinen stemden in maar de Democratische minderheid vond de schikking niet ver genoeg gaan.
Minder macht Zuckerberg
De privacycommissie moet de macht over het privacybeleid wegnemen bij ceo Mark Zuckerberg. Volgens de FTC heeft Zuckerberg nu volledige controle over dit soort beslissingen. Ook moet Zuckerberg persoonlijk ieder kwartaal aantonen dat Facebook zich houdt aan privacyregelgeving. Facebook stemde verder in met meer toezicht over apps binnen het sociale medium.
De SEC heeft Facebook de boete van 90 miljoen euro opgelegd omdat het investeerders heeft misleid over de financiële risico's van de privacyschandalen.
Facebook hield al rekening met forse boetes en had 2 miljard dollar opzijgezet. Daar moet dus nog 3 miljard dollar bijgelegd worden. Het bedrijf hoeft geen schuld te bekennen. Zuckerberg liet op zijn Facebook-pagina weten dat het bedrijf structurele veranderingen gaat doorvoeren.
Achttien keer groter
Het is de hoogste privacygerelateerde boete ooit volgens de FTC. Achttien keer groter dan de op één na hoogste, die werd maandag uitgedeeld. Equifax kreeg toen een boete van 247 miljoen euro voor een datalek uit 2017, waarbij de gegevens van 147 miljoen mensen gestolen werden. Eerder deze maand kreeg British Airways ook een boete voor een datalek ter hoogte van 205 miljoen euro.
Overheden treden steeds strenger op tegen techbedrijven. Zo heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie net bekendgemaakt dat het een groot onderzoek start naar de macht van grote techbedrijven. Hoewel geen namen werden genoemd, zou Facebook hier ook onder vallen.
Ook de Europese Commissie treedt regelmatig op tegen techbedrijven. Google kreeg in maart nog een boete van 1,5 miljard en sinds vorige week wordt Amazon onderzocht door de EU.