'Lieveheersbeestje' tongbreker voor veel kinderen van nieuwkomers
Het woord 'lieveheersbeestje' levert voor de meeste kinderen met Nederlands als moedertaal geen problemen op. Maar voor kinderen van nieuwkomers blijkt het een echte tongbreker. Het woord staat bovenaan in een top-10 van woorden die als moeilijk worden ervaren.
De Stichting Kinderpostzegels vroeg kinderen die pas in Nederland zijn naar het moeilijkste woord dat ze kennen. Daarbij werden ook woorden als 'afstandsbediening', 'vogelverschrikker' en 'misschien' genoemd.
Dit lijstje werd vandaag bekendgemaakt op Taalschool Voila in Leusden. Daar vinden ze ook heel veel andere woorden nog best moeilijk. "Her, hier, herri, ik kan het niet uitspreken", probeert een van de kinderen in het NOS Radio 1 Journaal.
"Herinnering", vult juf Sasja aan. Het woord 'microfoon' vinden ze dan weer niet zo moeilijk, "want dat is hetzelfde als in het Arabisch".
De verkiezing van het moeilijkste Nederlandse woord hangt samen een nieuw lespakket voor nieuwkomers op de basisschool. Er was al wel een speciale lesmethode, maar volgens Simone Bommeljé van Stichting Kinderpostzegels was die achterhaald.
"Deze methode sluit meer aan bij de belevingswereld van kinderen nu", zegt Bommeljé. "Zo wordt er geoefend met vloggen en zit er een podcast in."
Op latere leeftijd kunnen we klanken minder goed herkennen.
In de top-10 staan veel woorden met klanken als -sch en een rollende r. Logopediste Chantal Punt begrijpt wel dat dit de tongbrekers zijn voor buitenlandse kinderen. "We leren allemaal een taal vanaf het moment dat we geboren zijn. En juist vanaf de geboorte moeten we die klanken horen. Anders zit het niet in ons taalsysteem."
Volgens Punt is het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd goed te begeleiden. "Tot een leeftijd van zeven jaar zijn de hersenen nog flexibel. De klankkleuren van een taal kunnen we eigenlijk alleen maar eigen maken door het veel te horen, in de goede vorm."
Op latere leeftijd is het aanleren van een nieuwe taal lastiger, zegt Punt. "Dan kunnen we klanken minder goed herkennen. Dat maakt het ingewikkeld om vreemde talen accentloos uit te spreken."