Opnieuw straf voor nekklem die bijdroeg aan dood Henriquez
De agent die in 2015 de veelbesproken nekklem aanlegde bij de aanhouding van Mitch Henriquez, is in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar.
Het hof acht het aannemelijk dat het langdurig toepassen van de nekklem, naast andere omstandigheden, in aanzienlijke mate heeft bijgedragen aan het zuurstoftekort waardoor Henriquez overleed. Het toepassen van de nekklem was buitenproportioneel.
Verzachtende omstandigheden
Het hof benadrukt dat de agent het overlijden van Henriquez niet heeft gewild en dat de ontstane situatie situatie deels aan Henriquez zelf te wijten was. "Hij heeft ervoor gekozen om zich met kracht tegen de te billijken aanhouding te verzetten", zei de voorzitter van het hof.
Het hof heeft dit meegenomen in de vaststelling van de strafmaat. Dat geldt ook voor het feit dat de agent en zijn gezin ernstig zijn bedreigd en dat de zaak gevolgen zal hebben voor de rest van zijn loopbaan. Bovendien heeft hij vier jaar lang moeten wachten op de afdoening van de zaak, aldus het hof.
Vrijspraak tweede agent
De agent die Henriquez bij zijn aanhouding in het gezicht sloeg en pepperspray gebruikte, gaat vrijuit. Het gebruik van deze middelen, aan het begin van de aanhouding, was rechtmatig en proportioneel, zo oordeelt het hof. Niet is vastgesteld dat deze handelingen aan de dood van Henriquez hebben bijgedragen.
Het Openbaar Ministerie (OM) had voor beide agenten een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar geëist, gelijk aan de uitspraak van de rechtbank in 2017. Ook zouden de agenten twee jaar niet bij de politie mogen werken.
Teleurstelling
Nabestaanden van Henriquez wilden dat de agenten veroordeeld zouden worden voor doodslag en een beroepsverbod zouden krijgen. Maar de rechter ging daar dus niet in mee. "Het is te gek voor woorden dat het werk van een agent meer weegt dan de dood van een burger. Het is een slecht signaal naar de maatschappij", zei een van de nabestaanden na de uitspraak vandaag.
Ook de moeder van Mitch Henriquez reageerde teleurgesteld op het oordeel van het gerechtshof "Als ik iemand doodsla, dan beland ik in de cel. Misschien voor vijf, zes of acht jaar. Waarom politieagenten niet?"
Drama
Politiechef Van Musscher van de eenheid Den Haag noemt het overlijden van Henriquez een drama voor zijn familie, zijn vrienden en de betrokken politiemedewerkers. Dat kan hij niet wegnemen. Overtuigd van de correctheid van hun optreden zijn de agenten in beroep gegaan, zegt hij. "In ons land is het laatste woord aan de rechter."
Verslaggever Edwin van den Berg sprak met een neef van Mitch Henriquez:
Mitch Henriquez (42) werd op 27 juni 2015 bij het verlaten van een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark door vijf agenten aangehouden, nadat hij meerdere keren had gezegd dat hij een wapen bij zich had.
Hij verzette zich tegen zijn aanhouding. Agenten gebruikten pepperspray, een wapenstok, plus een nek- en een hoofdklem. Een dag later overleed Henriquez in het ziekenhuis. Drie agenten gingen vrijuit, de twee anderen werden vervolgd.
Na zijn dood was het nachtenlang onrustig in de Haagse Schilderswijk. Honderden jongeren bekogelden de politie met stenen en flessen. Tientallen mensen werden opgepakt.